Botwinka z TABASCO Brand Pepper Sauce – wg Grzegorza Łapanowskiego

Botwinka z TABASCO Brand Pepper Sauce

Składniki na danie – Botwinka z TABASCO Brand Pepper Sauce:

2 pęczki botwiny

1 pęczek młodej włoszczyzny

700ml bulionu warzywnego

400g kwaśnej śmietany 18%

koper

masło

jaja przepiórcze

sos sojowy Kikkoman

TABASCO® Brand Pepper Sauce

pieprz

 

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pietruszki, selera, pora i marchewki pokrój
w brunoise, podobnie postępuj z łodygami botwinki, natomiast liście pokrój w cienkie paski.

Przesmaż warzywa na maśle, na początku włoszczyznę, dopiero potem dodaj botwinę. Zalej bulionem tak, aby wszystko, co w rondelku, było przykryte płynem. Gotuj do miękkości, po czym dopraw kwaśną śmietaną, sosem sojowym Kikkoman i sosem TABASCO®. Posyp świeżo siekanym koprem.

Serwuj z jajem przepiórczym ugotowanym na twardo.

Zobacz także filmy pod adresem: http://develey.pl/w-kuchni/154/kulinarne-inspiracje-z-tabasco

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (106 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  21 maja 2014 19:37

    Nie lubię niczego co jest z botwinką.

    Odpowiedz
  2. bbo  21 maja 2014 21:31

    Ja lubię botwinkę i właśnie wschodzą mi buraczki.
    A ta botwinka na zdjęciu wcale mi nie przypomina tego przysmaku.

    Odpowiedz
  3. Kmakolagwa  23 maja 2015 13:36

    Bardzo lubię poznawać nowe zastosowania tak dobrze znanych produktów. Świetny przepis.

    Odpowiedz
  4. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:26

    Nie lubię botwinki. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.