Botwinka z TABASCO Brand Pepper Sauce – wg Grzegorza Łapanowskiego
Składniki na danie – Botwinka z TABASCO Brand Pepper Sauce:
2 pęczki botwiny
1 pęczek młodej włoszczyzny
700ml bulionu warzywnego
400g kwaśnej śmietany 18%
koper
masło
jaja przepiórcze
sos sojowy Kikkoman
TABASCO® Brand Pepper Sauce
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pietruszki, selera, pora i marchewki pokrój
w brunoise, podobnie postępuj z łodygami botwinki, natomiast liście pokrój w cienkie paski.
Przesmaż warzywa na maśle, na początku włoszczyznę, dopiero potem dodaj botwinę. Zalej bulionem tak, aby wszystko, co w rondelku, było przykryte płynem. Gotuj do miękkości, po czym dopraw kwaśną śmietaną, sosem sojowym Kikkoman i sosem TABASCO®. Posyp świeżo siekanym koprem.
Serwuj z jajem przepiórczym ugotowanym na twardo.
Zobacz także filmy pod adresem: http://develey.pl/w-kuchni/154/kulinarne-inspiracje-z-tabasco
Nie lubię niczego co jest z botwinką.
Ja lubię botwinkę i właśnie wschodzą mi buraczki.
A ta botwinka na zdjęciu wcale mi nie przypomina tego przysmaku.
Bardzo lubię poznawać nowe zastosowania tak dobrze znanych produktów. Świetny przepis.
Nie lubię botwinki. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.