Botwinka z TABASCO Brand Pepper Sauce – wg Grzegorza Łapanowskiego
Składniki na danie – Botwinka z TABASCO Brand Pepper Sauce:
2 pęczki botwiny
1 pęczek młodej włoszczyzny
700ml bulionu warzywnego
400g kwaśnej śmietany 18%
koper
masło
jaja przepiórcze
sos sojowy Kikkoman
TABASCO® Brand Pepper Sauce
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pietruszki, selera, pora i marchewki pokrój
w brunoise, podobnie postępuj z łodygami botwinki, natomiast liście pokrój w cienkie paski.
Przesmaż warzywa na maśle, na początku włoszczyznę, dopiero potem dodaj botwinę. Zalej bulionem tak, aby wszystko, co w rondelku, było przykryte płynem. Gotuj do miękkości, po czym dopraw kwaśną śmietaną, sosem sojowym Kikkoman i sosem TABASCO®. Posyp świeżo siekanym koprem.
Serwuj z jajem przepiórczym ugotowanym na twardo.
Zobacz także filmy pod adresem: http://develey.pl/w-kuchni/154/kulinarne-inspiracje-z-tabasco