Bogracz z dzika (sarny, jelenia)

bogracz_z_dzika_jelenia_sarny

Bogracz to danie lapońskie.  Czas przygotowania dania: Bogracz z dzika – 90 minut

Ilość porcji: 6

Składniki na danie: Bogracz z dzika

  • – mięso z dzika – 1 kg
  • – Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
  • – cebula – 500 g
  • – ziemniaki – 500 g
  • – ząbki czosnku – 4 szt
  • – czerwona papryka – 3 szt
  • – kminek – 1 łyżeczka
  • – przecier pomidorowy – 100 g
  • – sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pozbaw błonek, ścięgien i powięzi. Pokrój w kostkę, wymieszaj z dwoma utartymi z solą ząbkami czosnku oraz kminkiem. Pozostaw na około 2 godziny.
  2. Cebule i papryki pokrój w kostkę, duś z olejem, aż utworzy się masa.
  3. Mięso przysmaż w obszernym naczyniu, na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się lekko zrumieni, dodaj wyduszoną masę z cebuli i papryki, uzupełnij wodą.
  4. Aby danie było dobrze doprawione, dodaj 2 kostki bulionu Knorr oraz przecier pomidorowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki po obraniu pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Świetnie smakować będzie także przyrządzona w ten sposób wołowina. W klasycznej lapońskiej wersji krojone mięso renifera jest powoli duszone na maśle. Dodawane do niego są jeszcze czasem grzyby lub por. Całość serwowana jest na puree z ziemniaków i koniecznie z użyciem sosu na bazie grzybów.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...