Bogracz z dzika (sarny, jelenia)
Bogracz to danie lapońskie. Czas przygotowania dania: Bogracz z dzika – 90 minut
Ilość porcji: 6
Składniki na danie: Bogracz z dzika
- – mięso z dzika – 1 kg
- – Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
- – cebula – 500 g
- – ziemniaki – 500 g
- – ząbki czosnku – 4 szt
- – czerwona papryka – 3 szt
- – kminek – 1 łyżeczka
- – przecier pomidorowy – 100 g
- – sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso pozbaw błonek, ścięgien i powięzi. Pokrój w kostkę, wymieszaj z dwoma utartymi z solą ząbkami czosnku oraz kminkiem. Pozostaw na około 2 godziny.
- Cebule i papryki pokrój w kostkę, duś z olejem, aż utworzy się masa.
- Mięso przysmaż w obszernym naczyniu, na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się lekko zrumieni, dodaj wyduszoną masę z cebuli i papryki, uzupełnij wodą.
- Aby danie było dobrze doprawione, dodaj 2 kostki bulionu Knorr oraz przecier pomidorowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki po obraniu pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Świetnie smakować będzie także przyrządzona w ten sposób wołowina. W klasycznej lapońskiej wersji krojone mięso renifera jest powoli duszone na maśle. Dodawane do niego są jeszcze czasem grzyby lub por. Całość serwowana jest na puree z ziemniaków i koniecznie z użyciem sosu na bazie grzybów.