Błyskawiczne ciasto jogurtowe z truskawkami
Czas przygotowania: ~70 min
Składniki (w temperaturze pokojowej) na ciasto jogurtowe z truskawkami :
- 250 g mąki
- 2 duże jajka
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny Palma
- 300g jogurtu greckiego
- 250 g truskawek
- 250 g rabarbaru
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta jogurtowego z truskawkami:
Margarynę utrzyj z cukrem. Dodaj jajko i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie naprzemiennie dodawaj mąkę i jogurt. Gęste ciasto przelej do blachy. Na wierzch ułóż przekrojone na pół truskawki oraz rabarbar pokrojony w kostkę. Owoce obtocz wcześniej
w łyżce mąki. Piecz ok. 50 min. w temperaturze 160 st. C. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.