Blue majik – niebieska spirulina. Alga, dzięki której przygotujesz niebieskie i niezwykle zdrowe dania
Chciałabyś zaskoczyć kulinarnie swoją rodzinę lub gości? Usmaż niebieskie naleśniki. Albo zaparz błękitną latte. Jak to zrobić? Wystarczy dodać proszku – i nie jest to żaden magiczny pyłek ani sztuczny barwnik. To naturalny, suszony ekstrakt z alg, który zyskał miano super żywności. Cóż to takiego?
Spis treści:
- Blue majik, czyli niebieska spirulina – alga dzięki której przygotujesz oryginalnie, niebieskie dania, a do tego niezwykle zdrowe
- Właściwości zdrowotne niebieskiej spiruliny
- Przepisy na niebiańskie dania z Blue majik w roli głównej
- Przepis na niebieskie Smoothie
- Przepis na niebieskie lody
- Przepis na niebieskie naleśniki
Blue majik to niebieska spirulina, czyli po prostu alga z grupy sinic. Oprócz oczywistych walorów zdrowotnych, jej dodatkowym atutem jest niesamowity kolor, dzięki któremu przyrządzane dania wyglądają wręcz nieziemsko. Choć trafniejszym określeniem byłoby słowo niebiańsko! Stąd też ta niezwykła alga cieszy się ogromną popularnością na Instagramie – jest niebywale fotogeniczna i wprost idealnie pasuje do niej hasztag „bezfiltra”. Chcesz wiedzieć, jakie cudowne właściwości posiada niebieska spirulina oraz poznać przepisy, którymi będziesz mogła zaskoczyć swoich gości – koniecznie czytaj dalej!
Blue majik, czyli niebieska spirulina – alga dzięki której przygotujesz oryginalnie, niebieskie dania, a do tego niezwykle zdrowe
Właściwości zdrowotne niebieskiej spiruliny
Blue majik to po prostu alga o niezwykłym, niebieskim kolorze. Swoją barwę zawdzięcza fikocyjaninie, czyli bardzo silnemu antyoksydantowi, który wspiera procesy regeneracyjne, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, a także posiada właściwości przeciwzapalne. Niebieska spirulina zawiera witaminy, głównie z grupy B, składniki mineralne takie, jak cynk, miedź, mangan, żelazo czy selen oraz dużo łatwo przyswajalnego białka. Spirulina pomaga też zgubić zbędne kilogramy, obniża poziom cukru we krwi i złego cholesterolu. Oprócz tego wspomaga regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, a regularne jej przyjmowanie wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki przeciwutleniaczom: witaminie A i B hamuje procesy starzenia się w organizmie.
Przepisy na niebiańskie dania z Blue majik w roli głównej
Przepis na niebieskie Smoothie
Składniki:
- 1 mrożony banan
- szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki masła migdałowego
- ½ łyżeczki proszku grzybowego reishi
- pół szklanki lodu
- ¼ łyżeczki proszku Blue Majik
- 2 łyżki wody
Sposób wykonania: Dodaj do blendera banana, mleko kokosowe, masło migdałowe, proszek grzybowy i lód; blenduj, aż masa będzie gładka. Wlej do wysokiej szklanki. Delikatnie wymieszaj niebieski spirulinę w proszku i wodę, a następnie dodaj do szklanki ze smoothie; delikatnie wymieszaj przed podaniem.
Przepis na niebieskie lody
Składniki:
- 2 banany (wcześniej pokrojone na 2,5 cm kawałki i zamrożone przez noc na tacy)
- 1 łyżeczka proszku waniliowego
- 1-2 łyżeczki Blue Majik
- odrobina mleka roślinnego, w razie potrzeby
Dekoracja/dodatki:
- bita śmietana kokosowa
- wiśnie bez pestek
- truskawki
- konfitura wiśniowa
- masło orzechowe
- wióry z ciemnej czekolady
- jadalne kwiaty (opcjonalnie)
Sposób wykonania: Wymieszaj w robocie kuchennym lub blenderze banany, proszek waniliowy i blue majik, aż do momentu, kiedy wszystkie składniki będą gładkie i kremowe. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka, aby połączyć składniki. Podawaj natychmiast lub przenieś do szczelnego pojemnika (z kawałkiem pergaminu) i zamroź (co najmniej 2 godziny). Udekoruj bitą śmietaną kokosową, świeżymi i liofilizowanymi wiśniami, truskawkami, konfiturą, masłem orzechowym, wiórkami ciemnej czekolady i jadalnymi kwiatami (opcjonalnie).
Przepis na niebieskie naleśniki
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżki erithritolu lub innego środka słodzącego
- 1 łyżka stołowa niebieskiej spiruliny w proszku
- 1 + 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 350 ml mleka
- 1 + 1/2 łyżki octu jabłkowego .
Sposób wykonania: W dużej misce wymieszaj mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i niebieską spirulinę. Dodaj mleko i ocet, wymieszaj. Rozgrzej patelnię, smaż naleśniki około 1 minuty z każdej strony. Smacznego!
Czy wypróbujesz, któryś z przepisów?