Błonnik – cenny składnik naszej diety
Błonnik pomimo, że nie ma żadnych wartości odżywczych jest konieczny dla naszego zdrowia i prawidłowej pracy naszego metabolizmu. O tym czy w zasadzie jest, jakie są jego zalety i czy można go przedawkować, dowiecie się z artykułu: Błonnik – cenny składnik naszej diety .
Błonnik jest bardzo popularny – ciągle słyszymy o nim w mediach, ale niestety informacje te nie są przez większość z nas wykorzystywane. Na co dzień spożywamy duże ilości żywności wysokoprzetworzonej, pełnej konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku. Prowadzi to nie do problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi, ale też innych dolegliwości, na przykład tych związanych z układem trawiennym. Remedium na to może być zmiana diety na taką, która dostarczy nam odpowiednią ilość błonnika.
Błonnik – cenny składnik naszej diety – Czym jest?
Jeszcze do niedawna powszechnie uważano go za niepotrzebny składnik żywności. Nie ma wartości odżywczych, nie dostarcza witamin, ani nie jest przyswajany przez organizm. Jednak w rzeczywistości nasz organizm bardzo go potrzebuje. Warto wiedzieć, że błonnik występuje w dwóch różnych postaciach – nierozpuszczalnej i rozpuszczalnej w wodzie.
Forma nierozpuszczalna to włókna roślinne, które nie są wchłaniane ani trawione przez nasz organizm. Wędrują one w niemal niezmienionej formie przez układ pokarmowy, usprawniając i przyśpieszając w ten sposób pracę jelit i oczyszczając je z niestrawionych resztek pokarmowych, ubocznych produktów przemiany materii, a także szkodliwych substancji, takich jak konserwanty, czy metale ciężkie.
Błonnik rozpuszczalny po wymieszaniu z wodą zmienia się w substancję przypominającą żelową galaretkę – dzięki temu dłużej czujemy się syci i mniej podjadamy między posiłkami. Według ekspertów, ten jego rodzaj obniża również poziom „złego” cholesterolu, reguluje wchłanianie glukozy, pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i obniża apetyt na słodycze, a także chroni przewód pokarmowy przed podrażnieniami i ma właściwości prebiotyczne.
Błonnik – cenny składnik naszej diety – Gdzie go szukać?
Według WHO dorosły człowiek powinien spożywać dziennie od około 20 do 40 g błonnika. Statystyczny Polak zjada go za mało, bo ok. 15 g. Jakich pokarmów powinno być zatem w naszym codziennym jadłospisie więcej, by zminimalizować ewentualnie niedobory? Na stałe powinny zagościć w nim przede wszystkim suszone i świeże owoce ze skórką, surowe i krótko gotowane warzywa, mąka z pełnego przemiału, brązowy ryż i kasze.
Nieprawdą jest informacja, że chcąc jeść zdrowo, powinniśmy unikać pieczywa. Wystarczy, że wybierzemy z głową i zdecydujemy się na przykład na to produkowane z pełnych ziaren (np. marki Tovago), które – w zależności od wybranego rodzaju – ma od 3,8 do nawet 13,4 g błonnika w 100 g. Warto więc przed kupnem żywności sprawdzić informację na opakowaniu i porównać.
Błonnik – cenny składnik naszej diety – Nie przedawkuj!
Błonnik jest pozbawiony kalorii, ale to nie oznacza, że możemy go jeść bez żadnych ograniczeń. Trzeba pamiętać o tym, że spożywanie zbyt dużej ilości tego składnika może obniżać przyswajanie niektórych leków i zaburzyć wchłanianie witamin (między innymi A, D, E i tych z grupy B), żelaza, magnezu, cynku i wapnia.
Pamiętajmy również o tym, by jego spożycie zwiększać stopniowo – w przeciwnym razie możemy nabawić się wzdęć, bólu brzucha lub biegunki. Na potrawy z dużą zawartością błonnika powinny też w szczególności uważać osoby, które zmagają się z nadwrażliwością układu pokarmowego czy wrzodami bądź problemami z drogami żółciowymi.