Bitwa na pomidory, strzelanie groszkiem i festiwal mielonki – 14 najdziwniejszych wydarzeń kulturalnych, które warto znać
Rozkoszowanie się wykwintnymi daniami w najlepszych restauracjach świata może nie być aż tak emocjonujące jak bitwa na pomarańcze, pomidory, słodycze lub zdobycie tytułu Mistrza Świata w Strzelaniu Groszkiem. Na całym świecie co roku organizowane są niezwykłe wydarzenia kulinarne, które mają długą tradycję i podczas których bije się spektakularne rekordy. Oto najciekawsze z nich – warto je znać!
Planując podróż do innego kraju, opłaca się zwrócić uwagę na wydarzenia kulinarne, z których słyną niektóre miejsca.
Noche de Rabános, czyli Noc Rzodkiewek (Oaxaca, Meksyk)
Tradycja festiwalu sięga aż XVI wieku, kiedy w nowo założonych koloniach pojawiła się rzodkiewka przywieziona przez hiszpańskich mnichów. Sprzedawcy wykonywali z rzodkiewek rzeźby, aby zwrócić uwagę klientów na nowe warzywo. Zwyczaj przetrwał wieki, a w 1987 roku odbyła się pierwsza Noc Rzodkiewek. W trakcie festiwalu rzemieślnicy wykonują rzeźby z półmetrowych rzodkiewek o wadze nawet do 5 kilogramów. Wykonawcy konkurują ze sobą w trzech kategoriach, a zwycięzcy otrzymują nagrody pieniężne.
Mistrzostwa Świata w Strzelaniu Groszkiem (Witcham, Wielka Brytania)
Wszystko zaczęło się od konkursu zorganizowanego w 1971 roku przez przedstawiciela lokalnych władz. Celem zawodów w strzelaniu groszkiem było zebranie funduszy na remont ratusza, a opłata za uczestnictwo wynosiła zaledwie 1 funt dla dorosłych i 50 pensów dla dzieci. Rywalizacja przypadła do gustu mieszkańcom tak bardzo, że impreza odbywa się już od prawie 50 lat. Co więcej, wszyscy uczestnicy traktują konkurs śmiertelnie poważnie i długo ćwiczą przed startem.
Silakkamarkkinat, czyli Festiwal Śledzia (Helsinki, Finlandia)
Październik to czas na śledziową ucztę, którą organizują podczas Silakkamarkkinat, czyli Festiwalu Śledzia, Finowie. Przez cały tydzień na helsiński rynek – Kauppatori – rybacy przywożą świeże ryby, wędzą je na miejscu, serwują złowione niemal przed chwilą specjały. Historia Silakkamarkkinat sięga aż 1743 roku, a na festiwalu regularnie pojawia się kilkadziesiąt tysięcy osób.
Bitwa na słodycze (Vilanova i La Geltrú, Hiszpania)
Zaczęło się od politycznego protestu, a skoczyło na tradycji. Festiwal obchodzony jest w ostatki i rozpoczyna go wielka Bitwa na Bezy. Okoliczne piekarnie przekazują dzieciom bezy, natomiast dorośli przebierają się w barwy swojej drużyny karnawałowej i bawią się poza miastem. Kiedy dorośli dołączają do dzieci, rozpoczyna się bitwa, w której wykorzystuje się blisko sto ton słodkiego jedzenia. Święto kończy oficjalny pogrzeb sardynki, wyznaczający początek Wielkiego Postu.
Święto Czosnku (Gilroy w Kalifornii, USA)
Ponad 100 tysięcy – tyle osób bierze co roku udział w tym festiwalu, a podczas imprezy konsumuje około 2,5 tony świeżego czosnku. Przez blisko 30 lat – bo tyle liczy sobie ten festiwal – zjedzono 72 tony produktu podczas festiwalu. Uczestnicy mogą wziąć udział w Wielkim Czosnkowym Konkursie Kulinarnym, gdzie wymyśla się takie potrawy jak: czosnkowe lody lub drinki albo… orzechowo-czosnkową tartę z sosem czosnkowym i chilli.
Festiwal Pomarańczy (Ivrea, Włochy)
W XII wieku, podczas świąt i parad, dziewczęta rzucały pomarańczami w chłopców, których uwagę chciały przyciągnąć. Przerodziło się to w bitwę między dziewczętami na balkonie a chłopcami na ulicach. Z biegiem lat bitwa stała się tradycją. Dziś każdy może dołączyć do ekipy na wozie lub drużyny pieszej i wziąć udział w wielkiej bitwie. Jedyną bronią w trzydniowej bitwie jest 500 tysięcy kilogramów pomarańczy.
La Tomatina, czyli bitwa na pomidory (Buniol w Walencji, Hiszpania)
Aby rozpoczęła się hiszpańska La Tomatina, ochotnicy muszą wspiąć się na słup pokryty mydłem i zdobyć hiszpańską szynkę. Wszystko zaczęło się od ulicznych zamieszek w 1945 roku, kiedy to wykorzystano warzywa z pobliskiego sklepiku jako amunicję. Rok później zorganizowano podobne wydarzenie, ale tym razem uczestnicy sami przynieśli swoje pomidory. Dopiero w 1957 roku władze zgodziły się na urządzenie Tomatiny i od lat 80. dostarczają pomidory hodowane specjalnie na tę okazję. Dziś w bitwie bierze udział około 30 tysięcy osób, a walka rozpoczyna się około 10.00 rano.
Hawajski Festiwal Mielonki (Waikiki, Hawaje)
Na Hawajach kochają mielonkę. W trakcie II wojny światowej, kiedy na Hawaje nie docierały dostawy mięsa, przysmakiem musiała stać się puszkowana mielonka. Najwyraźniej to danie posmakowało Hawajczykom, ponieważ do dzisiaj są najwierniejszymi smakoszami mielonki na świecie. Nic zatem dziwnego, że uliczny Festiwal Mielonki odbywa się właśnie tam. Dziewczęta tańczą hula, jurorzy wybierają podczas festiwalu Miss i Mistera Mielonki, a mistrzowie kuchni tworzą nowe przepisy z mielonką w roli głównej. Jednym z dań serwowanych na festiwalu jest Mielonkowe Musubi, czyli sushi z mielonką zamiast ryby.
Wielki Brytyjski Festiwal Sera (Cardiff, Wielka Brytania)
Festiwal odbywa się nieopodal malowniczego zamku, gdzie kilkuset wystawców oferuje najróżniejsze odmiany serów. Dla spragnionych rywalizacji odbywają się również konkursy rzucania serem lub toczenia sera na czas. Na festiwalu serwowanych jest również kilkadziesiąt gatunków lokalnego cydru i gruszecznika.
Festival da Sardinha, czyli Festiwal sardynki (Portim, Portugalia)
W pobliżu pięknych plaż Algarve Portugalczycy co roku organizują Festival da Sardinha. Świeże sardynki wprost z kutrów trafiają do centrum miasta, gdzie są przyrządzane w rytm portugalskiej muzyki. Najlepiej smakują sardynki z rusztu – posypane solą i grillowane.
Zwiebelmarkt, czyli Dni Cebuli (Weimar, Niemcy)
Zwiebelmarkt w Weimarze to święto cebuli. Ponad pół tysiąca straganów z niemal każdym rodzajem jedzenia… zawsze z dodatkiem wspomnianej cebuli. Niezależnie od tego, czy serwują tam pierogi, czy ciasteczka, na pewno znajduje się w nich cebula. Imprezie towarzyszą występy ulicznych kuglarzy, zespołów i aktorów, a ta tradycja trwa od 350 lat.
Festiwal Dyni (Wrocław, Polska)
Do wrocławskiego Ogrodu Botanicznego warto zajrzeć na Festiwal Dyni. Impreza jest organizowana już od kilkunastu lat i pojawiają się na niej tysiące zwiedzających. Można tu zobaczyć m.in. 400-kilogramowe dynie, przetwory z dyni, zupy, sosy, chleby, nalewki, wypieki czy dżemy. Na festiwalu nie brakuje również konkursów na najdziwniejszą, największą i najsmaczniejszą dynię.
Dni Raka (Malmö, Szwecja)
Połowa sierpnia to dla Szwedów święto raków. Wtedy zajadają się tym przysmakiem, a w całym kraju odbywają się imprezy. Dni Raka w Malmö to największe i najpopularniejsze rakowe wydarzenie. Można tu zjeść raki parzone i gotowane na wszystkie sposoby. Wydarzeniu towarzyszą również bale kostiumowe.
Festiwal Pogranicza Kartaczewo (Gołdap, Polska)
Podczas tego jednodniowego festiwalu odbywają się Mistrzostwa Świata w jedzeniu kartaczy! Uczestnicy mogą startować w kategoriach: kobiety, mężczyźni, dzieci. Kartacze wykonane są z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej, a w ich wnętrzu skrywa się nadzienie: grzyby, mięso, kapusta lub biały ser.
Więcej informacji na temat wydarzeń kulinarnych można znaleźć w infografice przygotowanej przez HRS.
Źródło: http://www.hrs.com/pl/blog/po-godzinach/festiwale-kulinarne-infografika.html