Biszkopt na białkach: Ciasto Anielskie – przepis Anny Olson

 

Biszkopt na białkach

Ciasto Anielskie  to amerykański klasyk. Jest to biszkopt upieczony tylko na białkach. Niezwykłość tego przepisu leży w prostocie.

Składniki na: Biszkopt na białkach – Ciasto Anielskie

  • 120g mąki
  • 200g cukru
  • 8 białek z dużych jajek
  • 1/2 łyżeczki winianu potasu (cream of tartar) – opcjonalnie, do stabilizacji piany z białek. Można go pominąć, jeżeli jest niedostępny albo zastąpić łyżeczką octu lub soku z cytryny.
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 55g przesianego cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • bita śmietana i owoce (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przesiej dwukrotnie mąkę z cukrem i odstaw na bok.
  3. Ubij białka z winianem potasu i solą, aż powstanie piana i dodaj cukier puder. Ubijaj dalej, ale nie na sztywno (białka mają jeszcze spadać z trzepaczki) i dodaj wanilię.
  4. Do ubitych białek dodaj mąkę w dwóch kolejnych porcjach i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Weź formę do pieczenia i wlej przygotowaną wcześniej masę. Piecz 30-35 minut, aż do momentu, kiedy ciasto będzie sprężyste (staraj się nie otwierać piekarnika przynajmniej przez pierwsze 25 minut).
  5. Po wyjęciu z piekarnika odwróć formę z ciastem do góry nogami i pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia. By je wyjąć, użyj szpachelki. Przejedź nią wokół ciasta, odwróć formę do góry nogami i delikatnie pukaj, aż ciasto samo wypadnie na blat.
  6. Sprawdzone dodatki to bita śmietana z owocami, ale można także podawać ciasto bez dodatków.
  7. Ciasto powinno się nadawać do jedzenia przez jakieś 3 dni. Trzymaj je dobrze zawinięte, ale nie w lodówce.

 

Przepis pochodzi z Polsat Food Network

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (184 głosów, średnia: 4,21 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  27 listopada 2015 13:08

    Ooo, jaki pulchniutki 😀

    Odpowiedz
  2. Agnieszka  27 listopada 2015 14:33

    Koniecznie muszę ten przepis wypróbować!

    Odpowiedz
  3. bbo  27 listopada 2015 15:05

    Wygląda apetycznie.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  27 listopada 2015 18:11

    Takie ciasto z bitą śmietaną to pychotka.

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  27 listopada 2015 18:22

    Lubię Annę Olson i jej przepisy.

    Odpowiedz
  6. xtina120  27 listopada 2015 23:01

    Pyszności

    Odpowiedz
  7. malinowaja  28 listopada 2015 20:33

    Bardzo fajny przepis ! Zapiszę go sobie i wypróbuję ! 🙂

    Odpowiedz
  8. Patriszia  29 listopada 2015 21:26

    fajny przepis 🙂 Tylko co ja później z robię z 8 żółtkami, które zostaną ? nie lubię jak mi się coś marnuje ;p

    Odpowiedz
  9. Aneta  30 listopada 2015 16:07

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  10. martucha180  15 grudnia 2015 21:24

    Ciocia wypróbuje

    Odpowiedz
  11. nungal  2 listopada 2016 13:17

    długo mi zajęło zanim nauczyłam się piec perfekcyjne biszkopty 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany