Biszkopt na białkach: Ciasto Anielskie – przepis Anny Olson

Biszkopt na białkach

Ciasto Anielskie  to amerykański klasyk. Jest to biszkopt upieczony tylko na białkach. Niezwykłość tego przepisu leży w prostocie.

Składniki na: Biszkopt na białkach – Ciasto Anielskie

  • 120g mąki
  • 200g cukru
  • 8 białek z dużych jajek
  • 1/2 łyżeczki winianu potasu (cream of tartar) – opcjonalnie, do stabilizacji piany z białek. Można go pominąć, jeżeli jest niedostępny albo zastąpić łyżeczką octu lub soku z cytryny.
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 55g przesianego cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • bita śmietana i owoce (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przesiej dwukrotnie mąkę z cukrem i odstaw na bok.
  3. Ubij białka z winianem potasu i solą, aż powstanie piana i dodaj cukier puder. Ubijaj dalej, ale nie na sztywno (białka mają jeszcze spadać z trzepaczki) i dodaj wanilię.
  4. Do ubitych białek dodaj mąkę w dwóch kolejnych porcjach i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Weź formę do pieczenia i wlej przygotowaną wcześniej masę. Piecz 30-35 minut, aż do momentu, kiedy ciasto będzie sprężyste (staraj się nie otwierać piekarnika przynajmniej przez pierwsze 25 minut).
  5. Po wyjęciu z piekarnika odwróć formę z ciastem do góry nogami i pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia. By je wyjąć, użyj szpachelki. Przejedź nią wokół ciasta, odwróć formę do góry nogami i delikatnie pukaj, aż ciasto samo wypadnie na blat.
  6. Sprawdzone dodatki to bita śmietana z owocami, ale można także podawać ciasto bez dodatków.
  7. Ciasto powinno się nadawać do jedzenia przez jakieś 3 dni. Trzymaj je dobrze zawinięte, ale nie w lodówce.

 

Przepis pochodzi z Polsat Food Network

Spróbuj także:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (243 głosów, średnia: 4,32 z 5)
loading... zapisuję głos...