Biszkopt na białkach: Ciasto Anielskie – przepis Anny Olson
Ciasto Anielskie to amerykański klasyk. Jest to biszkopt upieczony tylko na białkach. Niezwykłość tego przepisu leży w prostocie.
Składniki na: Biszkopt na białkach – Ciasto Anielskie
- 120g mąki
- 200g cukru
- 8 białek z dużych jajek
- 1/2 łyżeczki winianu potasu (cream of tartar) – opcjonalnie, do stabilizacji piany z białek. Można go pominąć, jeżeli jest niedostępny albo zastąpić łyżeczką octu lub soku z cytryny.
- 1/8 łyżeczki soli
- 55g przesianego cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- bita śmietana i owoce (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przesiej dwukrotnie mąkę z cukrem i odstaw na bok.
- Ubij białka z winianem potasu i solą, aż powstanie piana i dodaj cukier puder. Ubijaj dalej, ale nie na sztywno (białka mają jeszcze spadać z trzepaczki) i dodaj wanilię.
- Do ubitych białek dodaj mąkę w dwóch kolejnych porcjach i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Weź formę do pieczenia i wlej przygotowaną wcześniej masę. Piecz 30-35 minut, aż do momentu, kiedy ciasto będzie sprężyste (staraj się nie otwierać piekarnika przynajmniej przez pierwsze 25 minut).
- Po wyjęciu z piekarnika odwróć formę z ciastem do góry nogami i pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia. By je wyjąć, użyj szpachelki. Przejedź nią wokół ciasta, odwróć formę do góry nogami i delikatnie pukaj, aż ciasto samo wypadnie na blat.
- Sprawdzone dodatki to bita śmietana z owocami, ale można także podawać ciasto bez dodatków.
- Ciasto powinno się nadawać do jedzenia przez jakieś 3 dni. Trzymaj je dobrze zawinięte, ale nie w lodówce.
Przepis pochodzi z Polsat Food Network
Spróbuj także: