Deser BIRRAMISU’ z piwem Guinness, czyli klasyk w nowym wydaniu

Jeśli znudziło się Wam klasyczne tiramisu mamy dla Was przepis na Birramisu z jeżynami i piwem Guinness!  Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.

birramisu-z-piwem-guinness

DESER BIRRAMISU’ z piwem Guinness

 

Składniki:

  • 4 żółtka jajek
  • 125 g ubitej śmietany
  • 125 g cukru
  • 200 g jeżyn
  • 250 g mascarpone
  • 500 g piwa Guinness
  • biszkopty Savoiardi
  • gorzkie kakao

 

Sposób przygotowania:

W jednej misce ubijamy żółtka z większością cukru, a w drugiej śmietanę z resztą cukru. Mieszamy mascarpone z żółtkami i cukrem, po czym dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i całość delikatnie mieszamy z dołu na górę, aby mieszanka nie straciła swojej puszystej konsystencji. W dużej formie lub w małych foremkach przekładamy warstwy namoczonych piwem Guinness biszkoptów z warstwami kremu. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
i dekorujemy odrobiną kakao i kilkoma porzeczkami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (286 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  22 września 2016 10:57

    Ale fajny przepis! Jestem bardzo ciekawa tego połączenia smakowego 🙂

    Odpowiedz
  2. nungal  22 września 2016 11:01

    uwielbiam pięknie podane desery

    Odpowiedz
  3. kasia87g  22 września 2016 13:25

    ciekawy zestaw smakowy

    Odpowiedz
  4. martucha180  22 września 2016 13:48

    No i mi ślinka cieknie…!

    Odpowiedz
  5. macierzanka  22 września 2016 14:33

    Myślę,że jest pyszny ,bo wygląda smakowicie.

    Odpowiedz
  6. Wusia  22 września 2016 17:21

    Chyba wolę klasyczne tiramisu z biszkoptami maczanymi w kawie i alkoholu.Piwo z biszkoptami -dziwne połączenie.

    Odpowiedz
  7. passa  22 września 2016 18:19

    Wizualne cudo. Jeśli smakuje tak samo, jak wygląda – no umieram z ciekawości. I korci mnie, bo przepis nie wydaje się skomplikowany. (:

    Odpowiedz
  8. luna341  24 września 2016 08:35

    Piwo ibita śmietana -raczej podziękuję

    Odpowiedz
  9. Joanna007  25 września 2016 20:01

    Z porzeczkami czy z jeżynami?;p Ciekawa wersja;) Jednak do tiramisu nie używam ubitej śmietany a ubitych białek- masa jest bardziej puszysta i deser nie jest aż tak tłusty.

    Odpowiedz
  10. Monika  26 września 2016 22:43

    Ślinka cieknie od samego patrzenia 🙂 Chętnie wypróbuję przepis, bo jestem strasznie ciekawa takiego połączenia smaków.

    Odpowiedz
  11. efffciaa  11 maja 2017 16:02

    Piwo to ja lubię ewentualnie do grilla i to od wielkiego święta , tak to za nim nie przepadam ,. więc nie wyobrażam sobie dodania go do deseru – nie pasuje jedno z drugim .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany