Deser BIRRAMISU’ z piwem Guinness, czyli klasyk w nowym wydaniu
Jeśli znudziło się Wam klasyczne tiramisu mamy dla Was przepis na Birramisu z jeżynami i piwem Guinness! Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.
DESER BIRRAMISU’ z piwem Guinness
Składniki:
- 4 żółtka jajek
- 125 g ubitej śmietany
- 125 g cukru
- 200 g jeżyn
- 250 g mascarpone
- 500 g piwa Guinness
- biszkopty Savoiardi
- gorzkie kakao
Sposób przygotowania:
W jednej misce ubijamy żółtka z większością cukru, a w drugiej śmietanę z resztą cukru. Mieszamy mascarpone z żółtkami i cukrem, po czym dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i całość delikatnie mieszamy z dołu na górę, aby mieszanka nie straciła swojej puszystej konsystencji. W dużej formie lub w małych foremkach przekładamy warstwy namoczonych piwem Guinness biszkoptów z warstwami kremu. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
i dekorujemy odrobiną kakao i kilkoma porzeczkami.