Przepis na: Bieluchowy sernik z grzybami

Bieluchowy sernik z grzybami

Składniki na danie – Bieluchowy sernik z grzybami:

  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 200 g krakersów serowych,
  • 50 g masła ekstra Bieluch,
  • 250 g kurek albo innych grzybów sezonowych,
  • 1 szalotka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 250 g serka naturalnego Bieluch,
  • 250 g serka lekkiego Bieluch,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Rozpuszczamy żelatynę w 100 ml (nieco mniej niż pół szklanki) gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Kruszymy krakersy i mieszamy je z masłem ekstra Bieluch – powstałą w ten sposób masę rozkładamy równomierni na dnie tortownicy.
  3. Grzyby myjemy, osuszamy. Większe kroimy, mniejsze pozostawiamy w całości – wszystkie  podsmażamy na łyżce oliwy razem z szalotką, studzimy.
  4. Mieszamy dokładnie oba rodzaje sera Bieluch, dodajemy 2 łyżki szczypiorku, przestudzoną żelatynę oraz sól i pieprz do smaku.
  5. Do masy serowej dodajemy grzyby, mieszamy.
  6. Przekładamy masę z grzybami na warstwę krakersów, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

Jeżeli dla odmiany najdzie cię ochota na sernik w wersji słodkiej wypróbuj:

Sprawdzony przepis na sernik z bezą

Sprawdzony przepis na sernik z bezą

Sprawdzony przepis na sernik z bezą - składniki: CIASTO 250 g mąki 150 g masła25 g cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka   MASA SEROWA: 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

 

Przepis  opracowany przez agencję IMR advertising by PR

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (156 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  6 listopada 2014 16:39

    Ale cudo! Ciekawe jak smakuje.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  6 listopada 2014 18:16

    Takiego sernika to ja jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  3. bbo  6 listopada 2014 19:45

    Musze spróbować takiego tortu 🙂

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  15 lutego 2015 09:30

    Bardzo fajny przepis. Trzeba go przetestować.

    Odpowiedz
  5. nungal  2 maja 2015 15:13

    wygląda niezwykle apetycznie

    Odpowiedz
  6. efffciaa  16 marca 2016 15:34

    Sernik na ostro – to „ciasto” dla mojego męża , on nie przepada za słodkościami , ale takiego sernika z całą pewnością by nie odmówił – typowo męska wersja .

    Odpowiedz
  7. AnnStyl  28 stycznia 2017 17:02

    Dziwne danie. Nawet do głowy by mi nie przyszło, że można taki sernik zrobić. Ale można gości zaskoczyć. Najlepiej nic nie mówić tylko podać na stół i obserwować reakcję gości jak zamiast słodkości w serniku grzybki znajda . Super!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany