Przepis na: Bieluchowy sernik z grzybami
Składniki na danie – Bieluchowy sernik z grzybami:
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 200 g krakersów serowych,
- 50 g masła ekstra Bieluch,
- 250 g kurek albo innych grzybów sezonowych,
- 1 szalotka,
- 2 łyżki oliwy,
- 250 g serka naturalnego Bieluch,
- 250 g serka lekkiego Bieluch,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
- Rozpuszczamy żelatynę w 100 ml (nieco mniej niż pół szklanki) gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Kruszymy krakersy i mieszamy je z masłem ekstra Bieluch – powstałą w ten sposób masę rozkładamy równomierni na dnie tortownicy.
- Grzyby myjemy, osuszamy. Większe kroimy, mniejsze pozostawiamy w całości – wszystkie podsmażamy na łyżce oliwy razem z szalotką, studzimy.
- Mieszamy dokładnie oba rodzaje sera Bieluch, dodajemy 2 łyżki szczypiorku, przestudzoną żelatynę oraz sól i pieprz do smaku.
- Do masy serowej dodajemy grzyby, mieszamy.
- Przekładamy masę z grzybami na warstwę krakersów, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
Jeżeli dla odmiany najdzie cię ochota na sernik w wersji słodkiej wypróbuj:
Przepis opracowany przez agencję IMR advertising by PR