Biała pizza domowej roboty ze szparagami i anchois
Składniki na danie: Biała pizza domowej roboty ze szparagami i anchois
Ciasto (2 pizze):
- · 250 g mąki pszennej
- · ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
- · 7 g drożdży suszonych
- · 1 łyżeczka soli
- · 1 łyżeczka cukru
- · 1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta) marki Olitalia
Dodatki:
- · 150 g gorgonzoli
- · 150 g mozzarelli
- · 1/2 pęczka szparagów zielonych
- · 1 słoiczek anchois
- · garść oliwek czarnych bez pestek Cacerena marki Serpis
- · garść pomidorów koktajlowych
- · bazylia (świeża)
- · oliwa Extra Vergine – Trufle marki Olitalia
Wykonanie
1. Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj.
2. Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką.
3. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).
3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy.
4. Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki.
5. Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast.
6. Wyłóż pozostałe składniki.
7. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C.
8. Pizzę piecz na środkowej półce przez 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.
9. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową.