Biała kiełbasa wielkanocna do żurku
Receptura na Biała kiełbasa wielkanocna do żurku autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr
ilość porcji: 5-7
czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
– 6 sztuk białej surowej kiełbasy
1 Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr
1 opakowanie włoszczyzny (oprócz kapusty)
3 sztuki grzybów suszonych
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
1. Marchew, por, seler i korzeń pietruszki oczyść, umyj, pokrój na kawałki i włóż do garnka.
2. Dodaj zimną wodę, bulionetkę, liść laurowy, ziele angielskie, grzyby oraz majeranek i gotuj około 1/2 h.
Rada: Trzeba pamiętać, że biała kiełbasa nie powinna być gotowana zbyt długo – najlepiej sparzmy ją w gorącym wywarze w temperaturze 80-90°C przez nie więcej niż 20 minut (zależnie od grubości kiełbasy). Znakomicie pasuje do niej sos chrzanowy.
3. Umyj kiełbasę i dodaj do gotującego się wywaru. Po 15 minutach kiełbasa będzie gotowa. Powstały w ten sposób wywar możesz wykorzystać do przygotowania świątecznego żurku.