Bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi to kwintesencja polskiej kuchni. To jedno z najbardziej kojarzących się z naszą rodzimą kuchnią danie. Szczerze mówiąc, nie znamy chyba osoby, która nie lubi pierogów! Na słodko, na słono, wykwintnie, w wersji świątecznej, na co dzień… Jest tak wiele możliwości! Różnorodność sposobów ich przygotowania sprawia, że mają bardzo dużo miłośników. Niestety, niektórzy ze względów zdrowotnych muszą z nich zrezygnować. Jeśli i Ty ograniczasz w swojej diecie gluten i dlatego nie jadasz pierogów, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem – przepis

Mamy dla Was przepis na bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, który jest niesamowicie łatwy w wykonaniu. Nawet jeśli do tej pory nie lepiłaś nigdy pierogów, dzięki temu przepisowi z pewnością dasz sobie radę!

 

Składniki:

  • 400-450g bezglutenowej mieszanki piekarniczej uniwersalnej (np. marki Ocelio) lub 500g mąki pszennej (wersja z glutenem)
  • 250g gorącej wody
  • 40g oleju
  • 200g kaszy gryczanej Halina
  • 1 cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 100g twarogu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

  1. Mieszankę piekarniczą lub mąkę wymieszać z gorącą wodą i olejem. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać więcej mieszanki/mąki.
  2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Cebulę i czosnek smażyć na oleju przez 2 minuty. Wymieszać z kaszą, cebulą i czosnkiem oraz z twarogiem i natką pietruszki. Farsz doprawić solą i pieprzem.
  4. Z ciasta uformować 3cm wałek, wycinać 1cm plastry. Każdy plaster rozwałkować, nałożyć farsz i formować pierożki. Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (61 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...