Bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Pierogi to kwintesencja polskiej kuchni. To jedno z najbardziej kojarzących się z naszą rodzimą kuchnią danie. Szczerze mówiąc, nie znamy chyba osoby, która nie lubi pierogów! Na słodko, na słono, wykwintnie, w wersji świątecznej, na co dzień… Jest tak wiele możliwości! Różnorodność sposobów ich przygotowania sprawia, że mają bardzo dużo miłośników. Niestety, niektórzy ze względów zdrowotnych muszą z nich zrezygnować. Jeśli i Ty ograniczasz w swojej diecie gluten i dlatego nie jadasz pierogów, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem – przepis
Mamy dla Was przepis na bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, który jest niesamowicie łatwy w wykonaniu. Nawet jeśli do tej pory nie lepiłaś nigdy pierogów, dzięki temu przepisowi z pewnością dasz sobie radę!
Składniki:
- 400-450g bezglutenowej mieszanki piekarniczej uniwersalnej (np. marki Ocelio) lub 500g mąki pszennej (wersja z glutenem)
- 250g gorącej wody
- 40g oleju
- 200g kaszy gryczanej Halina
- 1 cebula posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 100g twarogu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Mieszankę piekarniczą lub mąkę wymieszać z gorącą wodą i olejem. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać więcej mieszanki/mąki.
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek smażyć na oleju przez 2 minuty. Wymieszać z kaszą, cebulą i czosnkiem oraz z twarogiem i natką pietruszki. Farsz doprawić solą i pieprzem.
- Z ciasta uformować 3cm wałek, wycinać 1cm plastry. Każdy plaster rozwałkować, nałożyć farsz i formować pierożki. Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Smacznego!