Bezglutenowe pączki z malinami
Składniki:
- 1/2 kg przesianej mieszanki mąk bezglutenowych
- 50 g świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 3 łyżki wódki (bezglutenowej)
- 1 cały olejek cytrynowy
- tłuszcz do smażenia, np. olej
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru do posypania
- 80 g marmolady
Marmolada:
- 500 g mrożonych malin
- 150 g cukru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Zamrożone maliny włóż do garnka, dodaj cukier oraz sok i duś ok. 20 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Maliny przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Marmolada powinna mieć konsystencję podobną do kisielu.
- Drożdże rozdrób i włóż do miseczki. Dodaj 3 łyżki cukru, wymieszaj, zalej ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) i ponownie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (30-60 minut).
Białko ubij, żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i resztę mleka oraz rozczyn. Wyrób ciasto, dodaj szczyptę soli, alkohol i olejek cytrynowy. Następnie dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw
w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 60 minut). Z wyrośniętego ciasta uformuj pączki
z marmoladą w środku i znów odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 35-45 minut. Po wyrośnięciu, smaż pączki na rozgrzanym do ok. 170°C smalcu lub oleju z 2 stron. Jasna obwódka na pączkach powstaje wtedy, gdy ciasto jest idealnie wyrośnięte (podwojone), a nie przerośnięte.
Przepis pochodzi ze strony www.tesco.pl/smaczna-strona