Makowiec bezglutenowy

Święta, Święta, Święta – rodzinne spotkania, długie rozmowy, śpiewanie kolęd. Wszystko przy stole lub wokół niego – oczywiście suto zastawionego świątecznymi specjałami, na widok których utwierdzamy się w przekonaniu, że święta Bożego Narodzenia to najpiękniejsze z polskich świąt. Jednak do tej pory nie wszyscy mogli w pełni korzystać z uroków świątecznych uczt – dotyczyło to między innymi osób, które chciały lub musiały przestrzegać diety bezglutenowej.

makowiec_masy_bezglutenowe_HELIO

Oto przepis na bezglutenowy makowiec z wykorzystaniem gotowych, bezglutenowych mas marki HELIO.

Wszystkie masy wytworzone z surowców najwyższej jakości, są naturalnie smaczne, bez konserwantów i bez glutenu, o czym świadczy znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniach. Masy do wypieków HELIO są licencjonowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Makowiec bezglutenowy

Składniki:

  • 300 gram mąki jaglanej
  • masa makowa HELIO
  • ½ szklanki zmielonego złocistego siemienia lnianego
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżeczki kamienia winnego lub bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:

  1. W jednym naczyniu połączyć mąkę, siemię lniane oraz kamień winny.
  1. W drugim naczyniu połączyć masło, miód oraz ciepłą wodę i dodać do zawartości pierwszego naczynia. Odstawić na od 30 do 45 minut. Po tym czasie ciasto powinno nabrać odpowiedniej konsystencji.
  1. Ciasto wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Włożyć do uprzednio nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec nie dłużej niż 10-15 minut (w tym czasie sprawdzać czy ciasto nie robi się zbyt sztywne). Delikatnie wyłożyć masę makową HELIO na ciasto. Po wyłożeniu nadzienia zawijamy ciasto ciasno w rulon, końcówki zlepiamy. Tak przygotowane ciasto owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Pieczemy kolejne 40 – 50 minut.

Makowiec można wykonać także w sposób ekspresowy w duecie masy makowej HELIO z dostępnymi na rynku gotowymi ciastami. Masy HELIO to bowiem polecane przez nas antidotum na niedobór czasu na kulinarne przygotowania w okresie przedświątecznym.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (336 głosów, średnia: 4,42 z 5)
loading... zapisuję głos...