Beza Pavlova – królowa letnich deserów

Letni deser, który zawsze budzi pozytywne emocje – beza Pavlova! Z pewnością znacie ten smak śnieżnobiałej, chrupiącej na wierzchu i lekko ciągnącej się w środku bezy przełożonej bitą bitą śmietaną z serkiem mascarpone oraz świeżymi owocami. Skuś się na samodzielne zrobienie tego deseru. Wbrew pozorom jest on łatwy do wykonania

Beza Pavlova

fot. OSM Piątnica

Skąd wzięła się beza Pavlova?

Deser Pavlova został tak nazwany na cześć słynnej rosyjskiej prima baleriny z początku XX wieku, Anny Pavlovy. Uznano ją za największą baletnicę swoich czasów ( żyła w latach 1881-1931). Podczas jej wizyty w Nowej Zelandii w jednej z gazet pojawiło się zdanie: „Ona nie tańczy; unosi się jak na skrzydłach”. Lekkość i grację jej tańca miała symbolizować  beza, która jest głównym składnikiem tego deseru. Do pomysłu na nazwę i oryginalną recepturę pretendują Nowozelandczycy i Australijczycy. Uznaje się, że po raz pierwszy Deser Pavlova został przygotowany podczas pobytu prima baleriny w Perth w Australii w 1926 lub 1929 roku. Deser ten przygotował szef kuchni hotelu Esplanade. Jednak Nowozelandczycy twierdzą, że lekką bezę z owocami przygotowano po raz pierwszy w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku.

Kto pierwszy stworzył tą prawdziwą rozkosz dla podniebienia? Nie dowiemy się… Najważniejsze jest to, że dzisiaj możemy  ten  niezwykły deser wyczarować w naszej kuchni. Chcecie spróbować swoich sił? Oto propozycja na bazie serka OSM Piątnica.

Przepis na Bezę Pavlova z sezonowymi owocami

Składniki na bezę

– białka jajek 4-5
– cukier 1 szklanka
– mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
– ocet 1 łyżeczka
– sól 1 szczypta

Składniki na krem:
– śmietana 30% – np. OSM Piątnica 330 ml
– śmietana 42% np. OSM Piątnica 200 ml
– serek mascarpone np. OSM Piątnica 250 g
– cukier puder 1 łyżka

Dekoracja:

owoce sezonowe: maliny, borówki, jeżyny, mango

Wykonanie:

  1. Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier do uzyskania białej, kremowej, błyszczącej masy. Należy uważać żeby nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 30 minut, później suszyć 4 godziny w 90°C przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa.
  2. Śmietanę 30% i 42% wlać do misy miksera i ubijać do uzyskania zwartej konsystencji pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać partiami serek mascarpone i mieszać na najniższych obrotach miksera. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce. Na krem wyłożyć owoce.

Zobacz inny przepis na bezę Pavlova

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (266 głosów, średnia: 4,67 z 5)
loading... zapisuję głos...