Bez pieczenia: Dwa smaki – tort ze świeżymi wiśniami

Propozycja na szybki tort, do stworzenia którego użyjemy gotowych spodów tortowych.  

Fot_materiały_prasowe_Dan_Cake_

Składniki na: Dwa smaki – tort ze świeżymi wiśniami:

  • świeże, wydrylowane wiśnie – 1,5 kg
  • Spody tortowe ciemne np. Dan Cake

Masa mascarpone:

  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietanka słodka 36% – 250 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • laska wanilii – ½ sztuki

Masa czekoladowa:

  • czekolada gorzka – 100 g
  • czekolada mleczna – 100 g
  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietana słodka 36% – 250 g
  • cukier puder – 1 łyżka

 

Przygotowanie:

Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym od Dan Cake i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (253 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  27 czerwca 2017 19:54

    Wolę czereśnie.

    Odpowiedz
  2. Wusia  28 czerwca 2017 09:27

    To lubię!

    Odpowiedz
  3. Joanna007  28 czerwca 2017 21:35

    Znowu będzie, że się czepiam, ale 1,5 kg wiśni na jedno ciastko to bardzo dużo…

    Odpowiedz
    • Jaworka  29 czerwca 2017 08:33

      Może jakaś zmyłka wystarczy pół kg zależy na jakiej wielkości blat a i blat można samemu upiec zamiast kupować ja bardzo rzadko kupuję

      Odpowiedz
      • justyna8  29 czerwca 2017 10:07

        To prawda, te kupowane blaty są suche jak wiór, lepiej upiec samemu.

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany