Bez pieczenia: Dwa smaki – tort ze świeżymi wiśniami
Propozycja na szybki tort, do stworzenia którego użyjemy gotowych spodów tortowych.

Fot_materiały_prasowe_Dan_Cake_
Składniki na: Dwa smaki – tort ze świeżymi wiśniami:
- świeże, wydrylowane wiśnie – 1,5 kg
- Spody tortowe ciemne np. Dan Cake
Masa mascarpone:
- serek mascarpone – 250 g
- śmietanka słodka 36% – 250 ml
- cukier puder – 2 łyżki
- laska wanilii – ½ sztuki
Masa czekoladowa:
- czekolada gorzka – 100 g
- czekolada mleczna – 100 g
- serek mascarpone – 250 g
- śmietana słodka 36% – 250 g
- cukier puder – 1 łyżka
Przygotowanie:
Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym od Dan Cake i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.
Smacznego!
Wolę czereśnie.
To lubię!
Znowu będzie, że się czepiam, ale 1,5 kg wiśni na jedno ciastko to bardzo dużo…
Może jakaś zmyłka wystarczy pół kg zależy na jakiej wielkości blat a i blat można samemu upiec zamiast kupować ja bardzo rzadko kupuję
To prawda, te kupowane blaty są suche jak wiór, lepiej upiec samemu.