Lecznicze właściwości berberysu. Oto zapomniany jesienny skarb natury!

Z reguły to lato kojarzy nam się z czasem gromadzenia zbiorów i przygotowywania zapasów na jałowe dni zimy, głównie w postaci przetworów. Dawna polska szlachta, ale i nasze babki wiedziały jednak, że jesień także obradza dla nas w liczne skarby o niezrównanych leczniczych właściwościach. Jednym z nich jest berberys – krzew o czerwonych owocach, nazywanych czasem polską cytryną!

Spis treści:

Berberys – zapomniany jesienny skarb natury. Poznaj lecznicze właściwości berberysu

Dawniej nazywano go „kwaśnicą” i zalecano jako profilaktyczną ochronę przed szkorbutem. Jesienią i zimą miał nie dopuszczać do rozwinięcia infekcji i dodawać energii, co czyniło go – obok jarzębiny – jednym z najbardziej pożądanych, czerwonych owoców. Ale jego zalety można wyliczać znacznie dłużej, dlatego uznaliśmy, że warto poświęcić mu osobny tekst. Berberys – bo o nim mowa – jest właśnie w fazie gotowej do zbiorów. Poznaj  lecznicze właściwości berberysu i wybierz się na poszukiwanie magicznych czerwonych jagód, szczególnie jeśli jesteś fanką zdrowego odżywiania.

lecznicze właściwości berberysu

 

Berberys – właściwości zdrowotne

lecznicze właściwości berberysu

źródło: www.pixabay.com

Najcenniejszym źródłem zdrowia płynącego ze spożywania berberysu jest zawarty w nim alkaloid – berberyna. Potrafi ona redukować poziom glukozy, co czyni ją naturalnym lekiem w terapii cukrzycy typu 2. Pozytywnie wpływa także na pracę wątroby, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów. Co więcej, berberys poprawia pamięć i ochrania komórki nerwowe, stymulując ich odnowę. Azjaci sięgają po jego jagody, gdy chcą pozbyć się pasożytów. Ostatnie badania naukowe potwierdzają też skuteczność berberyny we wspieraniu terapii antynowotworowej. Podobno hamuje ona procesy zapalne ułatwiające guzom rozsiewanie się po organizmie.

Po mieniące się w słońcu, czerwone owoce berberysu może też sięgnąć każdy, kto cierpi na nadwagę. Berberyna poprawia bowiem działanie adiponetyny – hormonu wydzielanego przez komórki tłuszczowe, dzięki czemu łatwiej jest pozbyć się niechcianej oponki.

 

Berberys na trądzik

Tym, którzy cierpią z powodu cery trądzikowej lub nieestetycznych przebarwień zaleca się przygotowanie maseczki ze zmiażdżonych owoców berberysu. Za sprawą wysokiej zawartości witaminy C, flawonów i flawonoidów, będzie ona wykazywać silne właściwości antybakteryjne i z pewnością okaże się pomocna w walce z niedoskonałościami skóry!

 

Gdzie znaleźć berberys i jak go używać?

źródło: www.pixabay.com

Berberys pospolity możemy znaleźć na terenie prawie całej Europy – w parkach, ogrodach i lasach. Najczęściej sadzony jest w charakterze żywopłotu, gdyż jako krzew świetnie sprawdza się w tej roli, tworząc ozdobną i „szczelną” ścianę zieleni. Jest mocno rozgałęziony i wyposażony w kłujące kolce. W maju i w czerwcu najłatwiej rozpoznać go po żółtych, pachnących kwiatach.

Owoce berberysu można zbierać aż do pierwszych przymrozków. Najlepiej robić to jednak, zanim owoce całkiem dojrzeją. Na tym etapie są bowiem miękkie i podatne na miażdżenie. Drylowanie tych jagód nie należy do najłatwiejszych, ale warto się go podjąć, gdyż z tak przygotowanych owoców można przyrządzić wyborne soki, dżemy, nalewki czy galaretki. Świetnym pomysłem jest także dodawanie go do herbaty zamiast cytryny. W tej formie skutecznie ochroni nas przed przeziębieniem i zaopatrzy w potężny zastrzyk witaminy C! Czesi natomiast przyrządzają z berberysu… wino!

 

Suszenie owoców berberysu

Jeśli zbierzesz duże ilości berberysu i nie będziesz mieć możliwości, by wykorzystać całość do przetworów, zasusz jego jagody! W tym celu należy wyłożyć owoce w suchym, przewiewnym miejscu, w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni. Gotowe, suszone owoce wystarczy zmielić i już można dodawać do sosów lub wykorzystywać do obsypywania np. ryb i mięs, razem z innymi przyprawami. 

 

Uwaga: wykorzystuj wyłącznie owoce berberysu. Liście i korzenie mogą wywołać zawroty głowy i sprowokować wymioty!

 

Konfitura z berberysu

Składniki:

  • pół kilo owoców berberysu
  • półtora kilo cukru
  • szklanka wody

Przygotowanie:

Z wody i cukru przygotuj gęsty syrop i chwilę go pogotuj. Na wrzący syrop wrzuć wydrylowane jagody berberysu i smaż całość pół godziny, najpierw na wyższym, a potem na mniejszym ogniu, tak, aby owoce dokładnie go wypełniły, ale nie straciły koloru. Zgaś ogień i ostudź konfiturę. Gdy już ostygnie, przelej do słoiczków. Gotowe!

 

Nalewka z berberysu

Składniki:

  • kilogram owoców berberysu
  • pół kilograma cukru
  • 0,5 l wódki 40%
  • 0,25 l spirytusu
  • można dodać: laskę wanilii lub korzeń imbiru

 

Przygotowanie:

Owoce umyj i lekko osusz. Następnie wrzuć do balona lub karafki, przesypując cukrem. Wlej alkohol, szczelnie zamknij i odstaw w nasłonecznione miejsce na ok. 4 tygodnie. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę, przelej do butelek i schowaj w ciemne miejsce na 3 miesiące (przynajmniej). Do nalewki można opcjonalnie dodać przeciętą na pół laskę wanilii albo przecięty korzeń imbiru. 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (124 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  4 września 2018 16:42

    Właściwości zdrowotne berberysu zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie, szczególnie to, że jest stosowany w terapii antynowotworowej.

    Odpowiedz
  2. Aromer0209  4 września 2018 17:14

    Szczerze nazwę kojarzę, ale nie miałam pojęcia, że u nas taka roślina występuje

    Odpowiedz
  3. macierzanka  4 września 2018 19:36

    Nie wiedziałam,że berberys ma tyle właściwości zdrowotnych.

    Odpowiedz
  4. Ilona  5 września 2018 18:49

    Niestety nie spotkałam jeszcze nigdy tego owocu. Muszę się lepiej rozglądać 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany