Bella pasta, czyli dlaczego kochamy makaron

Pasta i pizza to dania symbolizujące Włochy, które pokochał także cały świat. Co warto wiedzieć o makaronie?

Pasta i pizza to dania symbolizujące Włochy, które pokochał także cały świat. Mieszkaniec słonecznej Italii jada średnio 30 kg makaronu rocznie. Polacy również chętnie spożywają dania z makaronem w roli głównej. Według badań instytutu Homo Homini już nieco ponad 1/3 rodaków jada go kilka razy w tygodniu. Co jeszcze warto wiedzieć o makaronie?

Makaron

Włosi podchodzą do pasty bardzo poważnie i często traktują ją jako swoją dumę narodową. Nic więc dziwnego, że organizowane są na jej temat nawet sympozja, konferencje naukowe czy degustacje. Cenimy ją nie tylko za walory smakowe, ale też wartości odżywcze. Makaron jest nieodłącznym składnikiem diety, której przypisuje się długowieczność i dobrą kondycję fizyczną. Prawdziwy włoski makaron suchy wytwarzany jest z twardej pszenicy durum, która jest bardziej ceniona niż zwykła pszenna mąka. Do wyrabianych ręcznie makaronów domowych, czyli pasta fresca, wykorzystuje się natomiast mąkę z miękkich gatunków pszenicy lub żyta i to właśnie do nich dodaje się jaja.

Makaron na 100 sposobów

Choć na świecie istnieje ponad 300 rodzajów makaronów, Włosi bardzo surowo oceniają każdą jego odmianę. Do tej pory zastrzeżono tam blisko 100 rodzajów makaronów. Pod uwagę bierze się nie tylko kształt i długość, ale także: zgięcie, twardość, rodzaj nacięcia, skład (z dodatkiem jaj lub nie), a nawet kolor. Włosi najbardziej lubią te tradycyjne, czyli spaghetti, lasagne, fettuccini czy penne, podawane oczywiście al dente. Upodobania Polaków są zbliżone, choć coraz większą popularnością cieszą się u nas także ravioli, czyli pierożki nadziewane najczęściej szpinakiem i serem ricotta. Włosi dużą wagę przykładają także do sosów. Panuje taka zasada: do makaronów cienkich serwuje się sosy rzadkie, natomiast do grubszych, jak np. Orecchiette dodaje się cięższe. Samych dań z udziałem makaronu powstało już prawie 1000, od tych podawanych na ciepło, po dania zimne np. w postaci makaronowych sałatek. Trzy najbardziej popularne dania makaronowe dostępne w serwisie foodpanda.pl to klasyczne Spaghetti bolognese, carbonara oraz lasagne.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (173 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  5 czerwca 2014 10:29

    Ja bardzo lubię makaron i u mnie gości na stole przynajmniej raz w tygodniu pod różną postacią.

    Odpowiedz
  2. martucha180  5 czerwca 2014 21:28

    Uwielbiam makaron! Dziś po raz pierwszy w życiu jadłam makaron ze szpinakiem 🙂

    Odpowiedz
  3. as_sa  6 czerwca 2014 17:36

    Ja też jestem fanką makaronów. Teraz degustuję chińskie

    Odpowiedz
  4. bbo  6 czerwca 2014 20:38

    Makaron pyszny, ale z czerwonego talerza jeszcze nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  5. xtina120  2 czerwca 2016 09:16

    Z makaronu można wyczarować wiele ciekawych dań. Lubię go ponieważ mogę wykazać się przy nim kreatywnością, jest bardzo dobry i prosty w przygotowaniu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany