Batoniki z płatków żytnich i masła orzechowego

Oto doskonała przekąska, jeśli nie możecie sobie poradzić z apetytem na słodycze.

Batoniki z płatków żytnich i masła orzechowego

Lubella www.82studio.pl

Batoniki z płatków żytnich i masła orzechowego

Składniki na 16 batoników:

  • Płatki Lubella Żytnie (3 szk.)
  • Masło orzechowe (1 szk.)
  • Cukier (0,5 szk.)
  • Syrop kukurydziany (0,5 szk.)
  • Gorzka czekolada (2 tabliczki)

Przygotowanie:

W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy syrop kukurydziany, cukier oraz masło orzechowe. Gdy się zagotuje odstawiamy  by lekko przestygło.

Do przestudzonej mieszanki dodajemy 3 szklanki płatków i dokładnie mieszamy. Przekładamy do płaskiej foremki wyłożonej folią spożywczą oraz posmarowanej olejem.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy batonik. Następnie posypujemy płatkami. Odstawiamy aż całość zastygnie i kroimy na 16 batoników.


mg_2485Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (147 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...