Batoniki z płatków żytnich i masła orzechowego
Oto doskonała przekąska, jeśli nie możecie sobie poradzić z apetytem na słodycze.
Batoniki z płatków żytnich i masła orzechowego
Składniki na 16 batoników:
- Płatki Lubella Żytnie (3 szk.)
- Masło orzechowe (1 szk.)
- Cukier (0,5 szk.)
- Syrop kukurydziany (0,5 szk.)
- Gorzka czekolada (2 tabliczki)
Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy syrop kukurydziany, cukier oraz masło orzechowe. Gdy się zagotuje odstawiamy by lekko przestygło.
Do przestudzonej mieszanki dodajemy 3 szklanki płatków i dokładnie mieszamy. Przekładamy do płaskiej foremki wyłożonej folią spożywczą oraz posmarowanej olejem.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy batonik. Następnie posypujemy płatkami. Odstawiamy aż całość zastygnie i kroimy na 16 batoników.
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.