Basia Ritz i jej „Dom pełen smaku” – kulinarna autobiografia zwyciężczyni pierwszej edycji programu MasterChef
Basia Ritz prezentuje klasyczne przepisy na dania, które można przyrządzić w prosty sposób, ale i wystawnie. Przeczytaj o książce i poznaj pyszne przepisy!
Zasmakuj w domowej kuchni, poczuj przyjemny dreszcz dalekich wypraw i wybierz się za kulisy programu MasterChef! Basia Ritz prezentuje klasyczne przepisy na dania, które można przyrządzić w prosty sposób, ale i wystawnie. Opowiada o swoich kulinarnych mistrzach i mistrzyniach. Zdradza tajemnice rodzinnej kuchni i przywołuje smaki dzieciństwa. Zabiera nas w podróż po niezwykłym świecie jej ulubionych przysmaków – konfitur z wiśni, barszczu z uszkami, pieczeni rzymskiej, alzackich podpłomyków.
Dowiedz się, dlaczego sernik Pani Tereski jest taki pyszny, jak zdobywa się przepis na chili con carne i które danie najlepiej leczy szaleństwa karnawału. Odkryj, jakie jest najszybsze ciasto świata i czemu w rodzinie Basi urządzano aż dwie Wigilie.
Basia Ritz na temat swojej książki:
„Kuchnia to moje życie. Znajduję w niej cztery podstawowe smaki: dzieciństwa, świąt, zabawy i życia. To z nich komponuję dania, które przyprawiam wspomnieniami, marzeniami i pasją. Serwuję je szczodrze i z zamiłowaniem – taką postawę przyjełam na co dzień. Potrawy szybko znikają z talerza, ale wrażenia, jakie wywołują, zostają na dłużej. Opowiadając o swoim życiu, wybrałam dla Ciebie, Drogi Czytelniku, najlepsze kawałki: pikatne i pieprzne oraz słodkie delicje. Ufam, że będą źródłem smakowych uniesień, a lektura rozbudzi apetyt na więcej.”
Książka zawiera 70 przepisów na przepyszne dania – wytrawne i na słodko, które zostały zawarte w czterech różnych działach: 'Smak dzieciństwa’, 'Na obcej ziemi’, „Podróże kształcą” oraz „MasterChef od kuchni wariacje na temat”.
„W tej książce Basia dzieli się swoimi największymi sekretami, najwspanialszymi przepisami i rodzinnymi historiami. Czytając Dom pełen smaku, przenosimy się w czasie, zmieniamy państwo, a nawet kontynent. Jedno jest pewne – zawsze jest smacznie i elegancko, w końcu nazwisko Ritz zobowiązuje!”. – Ania Starmach.
Poznaj jeden z przepisów Basi Ritz:
Schab faszerowany daktylami z boczkiem i pieczony na warzywach
Składniki (dla 6–8 osób):
Marynata:
- 1 łyżeczka owoców jałowca
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 250 ml bulionu
- 3 czubate łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 gałązka rozmarynu
- 3 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka soli
Pieczeń:
- ok. 1–1,20 kg schabu bez kości
- 200 g suszonych daktyli
- 100 g boczku
- 3 marchwie
- 1 kalarepa
- ¼ selera
- 2 czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 6–7 strąków fasoli
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- słodka papryka
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
Dodatkowo:
- rękaw do pieczenia
Sposób wykonania:
Przygotować marynatę: jałowiec, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe gotować w bulionie pod przykryciem przez ok. 10–15 minut. Do lekko przestudzonego wywaru dodać miód, musztardę, nadgniecione ząbki czosnku, oliwę, zioła i 1 łyżeczkę soli (marynata powinna być słona). Odstawić do schłodzenia. Schab oczyścić z błon, umyć, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, zalać marynatą w odpowiednim naczyniu i wstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 12 godzin (można przelać do plastikowego worka, włożyć mięso i szczelnie zamknąć lub zawiązać). Piekarnik nagrzać do 190°C (funkcja góra/dół). Pokroić daktyle i boczek, wymieszać. Zamarynowany schab starannie osuszyć papierowym ręcznikiem i wkłuć w środek mięsa (na długość) długi ostry nóż, tworząc kieszeń. Nadziać daktylami z boczkiem. Lekko oprószyć pieprzem i natrzeć solą. Obficie natrzeć słodką papryką w proszku. Warzywa umyć, pokroić na kawałki (kalarepę na trochę większe, ponieważ szybciej się gotuje). Rękaw do pieczenia związać z jednej strony, ułożyć na zimnej blasze. Rozszerzyć, napełniając powietrzem, a następnie dół rękawa posmarować oliwą. Włożyć warzywa, polać 3 łyżkami marynaty. Na warzywach położyć schab, związać rękaw i zrobić na górze nacięcie wielkości ok. 1 cm. Piec na przedostatnim poziomie piekarnika (wypełniony powietrzem rękaw nie może dotykać grilla w piekarniku) przez ok. 50 minut. Po wyjęciu zostawić na ok. 5–7 minut w rękawie. Pokroić, podawać z warzywami, sosem, który wytworzył się w trakcie pieczenia, i ziemniakami.Równie pyszny jest na zimno, pokrojony w cienkie plastry.