Barszcz czerwony z grzybami leśnymi

Barszcz czerwony z grzybami lesnymi

Czas przygotowania dania: Barszcz czerwony z grzybami leśnymi – 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki na danie: Barszcz czerwony z grzybami leśnymi

grzyby suszone – 10 sztuk

– Barszcz czerwony z grzybami Knorr – 1 opakowanie

– ząbek czosnku – 1 sztuka

– woda – 750 ml

 

Sposób przygotowania:

  1. Ulubione leśne grzyby, np. podgrzybki lub borowiki, dokładnie umyj, następnie zalej je ½ l cieplej wody i zostaw w niej przez ok. 3–4 godziny. Po tym czasie ugotuj grzyby do miękkości w tej wodzie, w której stały.
  2. Grzyby po ostudzeniu wyjmij cedzakiem z wody i pokrój na cienkie paski.
  3. Do wody pozostałej z gotowania grzybów dolej wrzątku, tak by całość miała 750 ml. Do wywaru wsyp zawartość jednego opakowania Barszczu czerwonego z grzybami Knorr i zagotuj.
  4. Do barszczu dodaj przeciśnięty przez praskę spory ząbek czosnku. Zagotuj zupę.
  5. Na koniec wrzuć do gotującego się barszczu pokrojone wcześniej grzyby. Zupę zostaw na ogniu jeszcze przez około 3 minuty, by połączyły się wszystkie smaki. Podawaj.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (189 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...