Barszcz czerwony z grzybami leśnymi
Czas przygotowania dania: Barszcz czerwony z grzybami leśnymi – 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki na danie: Barszcz czerwony z grzybami leśnymi
– grzyby suszone – 10 sztuk
– Barszcz czerwony z grzybami Knorr – 1 opakowanie
– ząbek czosnku – 1 sztuka
– woda – 750 ml
Sposób przygotowania:
- Ulubione leśne grzyby, np. podgrzybki lub borowiki, dokładnie umyj, następnie zalej je ½ l cieplej wody i zostaw w niej przez ok. 3–4 godziny. Po tym czasie ugotuj grzyby do miękkości w tej wodzie, w której stały.
- Grzyby po ostudzeniu wyjmij cedzakiem z wody i pokrój na cienkie paski.
- Do wody pozostałej z gotowania grzybów dolej wrzątku, tak by całość miała 750 ml. Do wywaru wsyp zawartość jednego opakowania Barszczu czerwonego z grzybami Knorr i zagotuj.
- Do barszczu dodaj przeciśnięty przez praskę spory ząbek czosnku. Zagotuj zupę.
- Na koniec wrzuć do gotującego się barszczu pokrojone wcześniej grzyby. Zupę zostaw na ogniu jeszcze przez około 3 minuty, by połączyły się wszystkie smaki. Podawaj.