Barszcz biały z chrzanową nutą
Receptura na Barszcz biały z chrzanową nutą autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
ilość porcji: 5-7
czas przygotowania: 1h
Składniki:
1/2 kg białej surowej kiełbasy
1 opakowanie Barszczu białego Knorr
10 dag świeżego chrzanu
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
1/2 pora
mała cebula
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany 18%
2 jaja ugotowane na twardo
4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
4 ziarna pieprzu
majeranek
Przygotowanie:
1. Umyj i obierz marchew, pietruszkę oraz seler. Obierz cebulę oraz oczyść i umyj pora. Warzywa przełóż do garnka i dodaj wodę.
2. Obierz chrzan oraz czosnek i dodaj do zupy. Całość wraz z przyprawami gotuj około 1/2 godziny.
3. Następnie dodaj kiełbasę i gotuj jeszcze 20 minut. Wyciągnij kiełbasę z wywaru.
4. Barszcz biały Knorr połącz z połową szklanki śmietany. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze około 8 minut.
Rada 1: Chrzan można używać w wielkanocnej kuchni na wiele sposobów. Najczęściej dodawany jest do żuru czy białego barszczu, ale może być również bazą do sosu chrzanowego. Warto go także wymieszać ze słodką konfiturą żurawinową lub z upieczonym startym burakiem, opcjonalnie z dodatkiem jabłka.
Rada 2: Warto pamiętać o zakwaszeniu startego już korzenia chrzanu odrobiną kwasku cytrynowego, sokiem z cytryny czy octem. Do masy można dodać odrobinę cukru, soli, śmietany czy upieczonego i startego buraka nawet z odrobiną jabłka. Tak przygotowany chrzan musi jak najszybciej trafić do słoiczka z przykrywką – idealny będzie przez dwa-trzy tygodnie.
5. Jajka przekrój na połówki lub ósemki. Barszcz podawaj z kawałkami jajek i z kiełbasą.