Przepis na: Barilla Casarecce con cozze e pomodori

Casarecce-con-cozze-e-pomodori

Składniki na danie – Barilla Casarecce con cozze e pomodori:

– 400 g Barilla Casarecce
– 500 g małży
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 szklanka białego, wytrawnego wina
– 6-7 dojrzałych pomidorów (poza sezonem 400g z puszki)
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– 1 pikantna papryczka peperoncino
– pieprz

Przygotowanie:

Pokrój papryczkę i czosnek, podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie wstaw makaron do gotowania. Kiedy pomidory zaczną wrzeć, dodaj oczyszczone małże i szklankę wina. Przykryj i delikatnie mieszaj garnkiem co 30 sekund.
Po 4 minutach wyjmij muszle i odstaw w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły. Do sosu dodaj ugotowaną al dente pastę i podsmażaj ok. 3 minuty. Następnie wrzuć muszle i natkę pietruszki. Na koniec polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (168 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  18 czerwca 2014 17:00

    Nie skusiłabym się.

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  23 maja 2015 08:52

    Fajny przepis,ale nie wiem czy zostanę jego wielką fanką.

    Odpowiedz
  3. Joanna007  29 maja 2016 17:48

    Mmm, małże… Dawno jadłam a już mam na nie taką ochotę… Mam nadzieję, że będę mogła kupić świeże mule w lidlu bo mrożonych to nie polecam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany