Przepis na: Barilla Casarecce con cozze e pomodori
Składniki na danie – Barilla Casarecce con cozze e pomodori:
– 400 g Barilla Casarecce
– 500 g małży
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 szklanka białego, wytrawnego wina
– 6-7 dojrzałych pomidorów (poza sezonem 400g z puszki)
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– 1 pikantna papryczka peperoncino
– pieprz
Przygotowanie:
Pokrój papryczkę i czosnek, podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie wstaw makaron do gotowania. Kiedy pomidory zaczną wrzeć, dodaj oczyszczone małże i szklankę wina. Przykryj i delikatnie mieszaj garnkiem co 30 sekund.
Po 4 minutach wyjmij muszle i odstaw w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły. Do sosu dodaj ugotowaną al dente pastę i podsmażaj ok. 3 minuty. Następnie wrzuć muszle i natkę pietruszki. Na koniec polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.