Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem

Składniki na danie: Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 80 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek 
  • Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese 
  • pomidory pelati z puszki
  • 100 g kaszy gryczana ugotowana na sypko
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 bakłażany
  • 2 jajka
  • 100 g mozzarelli
  • łyżka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany przekrój wzdłuż na trzy części, oprósz solą, pozostaw na 15 minut, po czym odciśnij z nich sok i opłucz pod bieżącą wodą, usuwając nadmiar soli.
  2. Bakłażany posmaruj Ramą, obsmaż na gorącej patelni (najlepiej grillowej). Smażąc na Ramie, nadasz specyficznego aromatu oliwy i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.
  3. W garnku rozgrzej pozostałą Ramę, usmaż na niej mięso mielone. Do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz produkt Knorr do spaghetti, aby nadać smaku. Całość gotuj dwie, trzy minuty, po czym dodaj kaszę gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Bakłażany ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, na wierzch ułóż farsz z mięsa. Całość przykryj jogurtem greckim wymieszanym z żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Po wierzchu posyp tartą mozzarellą. Tak przygotowane bakłażany wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (321 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...