Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem
Składniki na danie: Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 80 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
- Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
- pomidory pelati z puszki
- 100 g kaszy gryczana ugotowana na sypko
- 300 g jogurtu greckiego
- 2 bakłażany
- 2 jajka
- 100 g mozzarelli
- łyżka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Bakłażany przekrój wzdłuż na trzy części, oprósz solą, pozostaw na 15 minut, po czym odciśnij z nich sok i opłucz pod bieżącą wodą, usuwając nadmiar soli.
- Bakłażany posmaruj Ramą, obsmaż na gorącej patelni (najlepiej grillowej). Smażąc na Ramie, nadasz specyficznego aromatu oliwy i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.
- W garnku rozgrzej pozostałą Ramę, usmaż na niej mięso mielone. Do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz produkt Knorr do spaghetti, aby nadać smaku. Całość gotuj dwie, trzy minuty, po czym dodaj kaszę gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
- Bakłażany ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, na wierzch ułóż farsz z mięsa. Całość przykryj jogurtem greckim wymieszanym z żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Po wierzchu posyp tartą mozzarellą. Tak przygotowane bakłażany wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.