Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym

Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym

Składniki na Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym:

  • – bakłażan – 2 średnie sztuki
  • – mięso mielone – 500 g
  • – cebula – 2 średnie sztuki
  • – papryka świeża – 1 szt.
  • – czosnek – 4 ząbki
  • – natka pietruszki – ½ pęczka
  • – pomidor – 2 szt.
  • – sól, pieprz do smaku
  • – ser żółty – 200 g
  • – sos czosnkowo-ziołowy Tarsmak

 

Wykonanie:

Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45 – 50 minut.

Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak.

Zobacz także: Smaczne danie na ciepło – bakłażan z makaronem!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (212 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. wiolucja  26 czerwca 2015 10:41

    Mniam! 🙂

    Odpowiedz
  2. bbo  26 czerwca 2015 12:28

    Takie dania lubię najbardziej!

    Odpowiedz
  3. Patriszia  26 czerwca 2015 12:50

    Wygląda smacznie 🙂

    Odpowiedz
  4. macierzanka  26 czerwca 2015 16:24

    Bakłażany nadziewane mięsem nie jadłam , więc z chęcią spróbuję.

    Odpowiedz
  5. Wusia  26 czerwca 2015 19:24

    Super przepis, a jaki kolorowy!

    Odpowiedz
  6. girlblack  26 czerwca 2015 21:37

    u lala! 🙂

    Odpowiedz
  7. Żanett  26 czerwca 2015 22:07

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  8. Jaworka  26 czerwca 2015 22:33

    Uwielbiam faszerowanego bakłażana i co roku to robię może w trochę innej wersji ale też z mielonym mięsem rozkosz podniebienia

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  26 czerwca 2015 22:49

    Identycznie faszeruję cukinie.

    Odpowiedz
  10. Madziulka444  28 czerwca 2015 11:56

    chętnie wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  11. martucha180  30 czerwca 2015 21:01

    Wczoraj jadłam tortillę z sosem czosnkowo-ziołowym, niezbyt mi smakował, więc do bakłażanów dam jakiś inny, łagodniejszy.

    Odpowiedz
  12. Margaretkaw  16 sierpnia 2016 20:54

    Podobne, choć bezmięsne danie robię z cukinii 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany