Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym
Składniki na Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym:
- – bakłażan – 2 średnie sztuki
- – mięso mielone – 500 g
- – cebula – 2 średnie sztuki
- – papryka świeża – 1 szt.
- – czosnek – 4 ząbki
- – natka pietruszki – ½ pęczka
- – pomidor – 2 szt.
- – sól, pieprz do smaku
- – ser żółty – 200 g
- – sos czosnkowo-ziołowy Tarsmak
Wykonanie:
Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45 – 50 minut.
Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak.
Zobacz także: Smaczne danie na ciepło – bakłażan z makaronem!