Bakłażany faszerowane

Kiedy brakuje nam pomysłu na obiad najlepszym rozwiązaniem będzie udanie się na targ warzywny. Jak przygotować pyszną potrawę z wykorzystaniem bakłażanów?

Baklazany faszerowanePrzepis na: Bakłażany faszerowane  autorstwa Grzegorza Łapanowskiego

Składniki na danie: Bakłażany faszerowane

  • 2  bakłażany
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  •  1 średnia cebula
  • Kilka łyżek pasty pomidorowej
  • Kilka kropel TABASCO® Habanero
  • 2 duże pomidor
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Olej
  • Czarny pieprz
  • Sól
  • Kilka gałązek  trybuli lub kolendry

Sposób wykonania:

Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić  na pół. Łyżką wydrążyć miąższ, zostawić warstwę ok. 1 cm przy skórce. Delikatnie posolić  i odstawić na kilka minut (pozbawimy go wówczas goryczki).  Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze kilkanaście minut. Ciecierzycę osączyć i wrzucić do mięsa. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dołożyć jeszcze kilka łyżek pasty pomidorowej oraz kilka kropel TABASCO® i dokładnie wymieszać. Dodać roztarty czosnek. Przyprawić czarnym pieprzem i sosem sojowym.  Mięsnym farszem wypełnić połówki bakłażanów. Wstawić  do nagrzanego piekarnika (180 stopni) piec około pół godziny. Przed podaniem każda porcję posypać posiekaną trybulą lub kolendrą.

Grzegorz Łapanowski – kucharz z zamiłowania. Sam o sobie mówi: „Żyję by jeść, gotuję by żyć”. Walczy o jakość jedzenia podawaną na polskich stołach. Gotował m.in. u boku Kurta Schellera, Roberta Sowy i Wojciecha Modesta Amaro. Od kilku lat współpracuje z redakcją Dzień Dobry TVN, obecnie jest prowadzącym programu kulinarnego Top Chef. Od stycznia 2013, ambasador produktów Premium – japońskich sosów Kikkoman oraz kultowego sosu TABASCO®.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (210 głosów, średnia: 4,69 z 5)
loading... zapisuję głos...