Bakłażany faszerowane
Kiedy brakuje nam pomysłu na obiad najlepszym rozwiązaniem będzie udanie się na targ warzywny. Jak przygotować pyszną potrawę z wykorzystaniem bakłażanów?
Przepis na: Bakłażany faszerowane autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Składniki na danie: Bakłażany faszerowane
- 2 bakłażany
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 średnia cebula
- Kilka łyżek pasty pomidorowej
- Kilka kropel TABASCO® Habanero
- 2 duże pomidor
- 1 puszka ciecierzycy
- 2-3 ząbki czosnku
- Sos sojowy Kikkoman
- Olej
- Czarny pieprz
- Sól
- Kilka gałązek trybuli lub kolendry
Sposób wykonania:
Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić na pół. Łyżką wydrążyć miąższ, zostawić warstwę ok. 1 cm przy skórce. Delikatnie posolić i odstawić na kilka minut (pozbawimy go wówczas goryczki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze kilkanaście minut. Ciecierzycę osączyć i wrzucić do mięsa. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dołożyć jeszcze kilka łyżek pasty pomidorowej oraz kilka kropel TABASCO® i dokładnie wymieszać. Dodać roztarty czosnek. Przyprawić czarnym pieprzem i sosem sojowym. Mięsnym farszem wypełnić połówki bakłażanów. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) piec około pół godziny. Przed podaniem każda porcję posypać posiekaną trybulą lub kolendrą.
Grzegorz Łapanowski – kucharz z zamiłowania. Sam o sobie mówi: „Żyję by jeść, gotuję by żyć”. Walczy o jakość jedzenia podawaną na polskich stołach. Gotował m.in. u boku Kurta Schellera, Roberta Sowy i Wojciecha Modesta Amaro. Od kilku lat współpracuje z redakcją Dzień Dobry TVN, obecnie jest prowadzącym programu kulinarnego Top Chef. Od stycznia 2013, ambasador produktów Premium – japońskich sosów Kikkoman oraz kultowego sosu TABASCO®.