Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku

baklazanowe_zawijasy_po_gruzinsku_z-pasta_orzechowa

Przepis na Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku  pochodzi  ze strony www.obliczagruzji.monomit.pl, udostępniony dzięki dystrybutorowi win gruzińskich Marani: www.marani.com.pl

Składniki na Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku:

  • – bakłażany: 2 szt.
  • – oliwa lub olej do smażenia

Składniki na pastę orzechową:

  • – orzechy włoskie – ½ szklanki zmielonych
  • – czosnek – 3-4 ząbki
  • – ostra, czerwona papryka – 1 strączek
  • – przyprawy: mielona kolendra (1 łyżeczka), szafran (szczypta) – w Gruzji szafran imeretyński, czyli płatki   kwiatów aksamitki, sól do smaku
  • – ocet winny (może być też sok z granatu) – 2-3 łyżki
  • – garść posiekanej zieleniny – natka pietruszki, kolendry, koperek

Przygotowanie:

  1. Rozetrzeć czosnek z solą, kolendrą, szafranem, orzechami. Dodać ocet oraz posiekaną papryczkę i zieleninę. Dobrze utrzeć i wymieszać, dodając trochę gorącej wody, żeby masa się połączyła. Można ją ucierać tradycyjnie, w moździerzu lub makutrze, albo w blenderze.
  2. Bakłażany pokroić wzdłuż na półcentymetrowe plastry i „odgoryczyć”, czyli posolić, pozostawić na 15-30 minut, opłukać wodą, lekko odcisnąć lub osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Plastry bakłażana smażyć po obu stronach na rozgrzanej oliwie do bardzo lekkiego przyrumienienia. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie czynności wykonywać delikatnie – plastry łatwo się rozrywają.
  4. Plastry bakłażana rozłożyć na desce, posmarować pastą orzechową i zrolować.
  5. Dekorować resztką pasty orzechowej, ziarnami granatu lub według własnego pomysłu.
  6. Przed podaniem odstawić na godzinę.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (178 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  24 stycznia 2015 11:29

    Wygląda pysznie.

    Odpowiedz
  2. martucha180  24 stycznia 2015 15:58

    Smkowicie!

    Odpowiedz
  3. bbo  24 stycznia 2015 19:46

    Czytałam, że kuchnia gruzińska jest bardzo smaczna.

    Odpowiedz
  4. aseret  25 stycznia 2015 13:02

    Przeczytałam, jutro kupię produkty i myślę, że będą smakowały mojej rodzinie

    Odpowiedz
  5. girlblack  26 marca 2015 12:14

    pyszota 🙂

    Odpowiedz
  6. Patriszia  17 sierpnia 2015 21:30

    Chciałabym spróbować 🙂

    Odpowiedz
  7. mama_kazala  16 listopada 2015 10:59

    bakłażan to mój numer jeden z warzyw! 😀

    Odpowiedz
  8. m258  29 listopada 2016 16:05

    fajnie to wygląda

    Odpowiedz
  9. AnnStyl  28 grudnia 2016 19:03

    Bardzo lubię bakłażany. Ten przepis jest nawet ciekawy, a danie wygląda apetycznie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany