Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku
Przepis na Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku pochodzi ze strony www.obliczagruzji.monomit.pl, udostępniony dzięki dystrybutorowi win gruzińskich Marani: www.marani.com.pl
Składniki na Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku:
- – bakłażany: 2 szt.
- – oliwa lub olej do smażenia
Składniki na pastę orzechową:
- – orzechy włoskie – ½ szklanki zmielonych
- – czosnek – 3-4 ząbki
- – ostra, czerwona papryka – 1 strączek
- – przyprawy: mielona kolendra (1 łyżeczka), szafran (szczypta) – w Gruzji szafran imeretyński, czyli płatki kwiatów aksamitki, sól do smaku
- – ocet winny (może być też sok z granatu) – 2-3 łyżki
- – garść posiekanej zieleniny – natka pietruszki, kolendry, koperek
Przygotowanie:
- Rozetrzeć czosnek z solą, kolendrą, szafranem, orzechami. Dodać ocet oraz posiekaną papryczkę i zieleninę. Dobrze utrzeć i wymieszać, dodając trochę gorącej wody, żeby masa się połączyła. Można ją ucierać tradycyjnie, w moździerzu lub makutrze, albo w blenderze.
- Bakłażany pokroić wzdłuż na półcentymetrowe plastry i „odgoryczyć”, czyli posolić, pozostawić na 15-30 minut, opłukać wodą, lekko odcisnąć lub osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Plastry bakłażana smażyć po obu stronach na rozgrzanej oliwie do bardzo lekkiego przyrumienienia. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie czynności wykonywać delikatnie – plastry łatwo się rozrywają.
- Plastry bakłażana rozłożyć na desce, posmarować pastą orzechową i zrolować.
- Dekorować resztką pasty orzechowej, ziarnami granatu lub według własnego pomysłu.
- Przed podaniem odstawić na godzinę.