Bakłażanowa zapiekanka z fetą

Baklazanowa-zapiekanka-z-feta

Czas przygotowania dania: Bakłażanowa zapiekanka z fetą – 45 minut

Ilość porcji: 4

Poziom trudności: łatwy

 

Składniki na danie: Bakłażanowa zapiekanka z fetą

  • 600 g bakłażanów
  • 3 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 200 g oliwek
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażana w Posyp je Przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, dzięki czemu będą wyraziste w smaku. Odstaw na 15 minut. Następnie osusz plastry ręcznikiem papierowym.
  2. Posiekaj pietruszkę, a oliwki pokrój na połówki. Posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą naczynie żaroodporne. Następnie wyłóż je plastrami bakłażana, a na nich ułóż oliwki.
  3. Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalej składniki w naczyniu żaroodpornym,
  4. Wierzch zapiekanki posyp natką pietruszki. Później rozsmaruj równomiernie ketchup na powierzchni i pokryj pokruszonym serem fetą. Włóż danie do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (234 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  15 sierpnia 2015 09:58

    Apetyczna!

    Odpowiedz
  2. sylwiawes  15 sierpnia 2015 10:42

    Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Nigdy nie jadłam bakłażana , ale chyba się skuszę i wypróbuję ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  3. macierzanka  15 sierpnia 2015 10:42

    Lubię różne zapiekanki , ta wygląda smakowicie.

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  15 sierpnia 2015 11:43

    Ja właśnie szukam przepisu na baklazana. Lubię zapiekanki więc ten wyprobuje na pewno.

    Odpowiedz
  5. IwonaLFC  15 sierpnia 2015 16:31

    Akurat ta wersja nie jest dla mnie. Nie lubię ani bakłażanów ani oliwek. Ale prezentuje się ładnie 🙂

    Odpowiedz
  6. Ewcia  16 sierpnia 2015 12:21

    Uwielbiam bakłażany, chętnie wypróbuję przepis 🙂

    Odpowiedz
  7. Jaworka  16 sierpnia 2015 17:50

    Lubie zapiekanki warzywne ale tylko ja w rodzinie i od czasu do czasu robię sobie takie święto

    Odpowiedz
  8. scrabble  16 sierpnia 2015 18:43

    Uwielbiam wszelkie zapiekanki.

    Odpowiedz
    • Gocha  16 sierpnia 2015 21:54

      Ja także. I na sam widok wytworzył mi się nadmiar śliny 😀 Ciekawe czy zamiast bakłażana można użyć cukinii (bo mam obecnie nadmiar).

      Odpowiedz
  9. martus2833  17 sierpnia 2015 08:56

    Od dawna szukam ciekawego przepisu na bakłażana – chętnie wypróbuję więc tę propozycję. Myślę, że zapiekanka zasmakuje całej mojej rodzinie.

    Odpowiedz
  10. irenkaw  17 sierpnia 2015 11:11

    Ciekawy przepis, który chętnie wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  11. Patriszia  17 sierpnia 2015 20:23

    Wygląda bardzo smacznie 🙂

    Odpowiedz
  12. Anita  22 sierpnia 2015 15:42

    mm, wygląda smakowicie!

    Odpowiedz
  13. Ewelina  30 sierpnia 2015 17:09

    Nie przepadam za bakłażanem, ale wygląda świetnie, więc chętnie spróbowałabym. 🙂

    Odpowiedz
  14. monicitia  12 sierpnia 2016 08:42

    Mmmmm to jest to co tygryski lubią najbardziej:)

    Odpowiedz
    • linea  12 sierpnia 2016 08:53

      Tyle tutaj pyszności prezentują, że nie wiadomo co wybrać. A ta zapiekanka wygląda zachęcająco. Aż poczułam się głodna 🙂 Na piątkowy obiad byłaby idealna.

      Odpowiedz
      • ewalub  19 października 2016 14:58

        Myślę, że się skuszę, wygląda bardzo apetycznie

        Odpowiedz
  15. Margaretkaw  16 sierpnia 2016 20:55

    Apetyczna zapiekanka 🙂

    Odpowiedz
  16. Kika07645  9 kwietnia 2017 10:30

    Ciekawy przepis. Nigdy nie robilam nic z bakłażanem i moze właśnie czas sie przełamać i zrobić te zapiekankę. Moze cześciej zagłosci u mnie w domu na obiad 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany