Bakłażanowa zapiekanka z fetą
Czas przygotowania dania: Bakłażanowa zapiekanka z fetą – 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki na danie: Bakłażanowa zapiekanka z fetą
- 600 g bakłażanów
- 3 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
- 1 szklanka śmietany 18%
- 200 g oliwek
- 1 opakowanie sera feta
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodny
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażana w Posyp je Przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, dzięki czemu będą wyraziste w smaku. Odstaw na 15 minut. Następnie osusz plastry ręcznikiem papierowym.
- Posiekaj pietruszkę, a oliwki pokrój na połówki. Posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą naczynie żaroodporne. Następnie wyłóż je plastrami bakłażana, a na nich ułóż oliwki.
- Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalej składniki w naczyniu żaroodpornym,
- Wierzch zapiekanki posyp natką pietruszki. Później rozsmaruj równomiernie ketchup na powierzchni i pokryj pokruszonym serem fetą. Włóż danie do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Apetyczna!
Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Nigdy nie jadłam bakłażana , ale chyba się skuszę i wypróbuję ten przepis 🙂
Lubię różne zapiekanki , ta wygląda smakowicie.
Ja właśnie szukam przepisu na baklazana. Lubię zapiekanki więc ten wyprobuje na pewno.
Akurat ta wersja nie jest dla mnie. Nie lubię ani bakłażanów ani oliwek. Ale prezentuje się ładnie 🙂
Uwielbiam bakłażany, chętnie wypróbuję przepis 🙂
Lubie zapiekanki warzywne ale tylko ja w rodzinie i od czasu do czasu robię sobie takie święto
Uwielbiam wszelkie zapiekanki.
Ja także. I na sam widok wytworzył mi się nadmiar śliny 😀 Ciekawe czy zamiast bakłażana można użyć cukinii (bo mam obecnie nadmiar).
Od dawna szukam ciekawego przepisu na bakłażana – chętnie wypróbuję więc tę propozycję. Myślę, że zapiekanka zasmakuje całej mojej rodzinie.
Ciekawy przepis, który chętnie wypróbuję 🙂
Wygląda bardzo smacznie 🙂
mm, wygląda smakowicie!
Nie przepadam za bakłażanem, ale wygląda świetnie, więc chętnie spróbowałabym. 🙂
Mmmmm to jest to co tygryski lubią najbardziej:)
Tyle tutaj pyszności prezentują, że nie wiadomo co wybrać. A ta zapiekanka wygląda zachęcająco. Aż poczułam się głodna 🙂 Na piątkowy obiad byłaby idealna.
Myślę, że się skuszę, wygląda bardzo apetycznie
Apetyczna zapiekanka 🙂
Ciekawy przepis. Nigdy nie robilam nic z bakłażanem i moze właśnie czas sie przełamać i zrobić te zapiekankę. Moze cześciej zagłosci u mnie w domu na obiad 🙂