Bakłażanowa zapiekanka z fetą
Czas przygotowania dania: Bakłażanowa zapiekanka z fetą – 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki na danie: Bakłażanowa zapiekanka z fetą
- 600 g bakłażanów
 - 3 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
 - 1 szklanka śmietany 18%
 - 200 g oliwek
 - 1 opakowanie sera feta
 - 1 pęczek natki pietruszki
 - 3 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodny
 - 2 jajka
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 2 łyżki bułki tartej
 - pieprz do smaku
 - gałka muszkatołowa
 
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażana w Posyp je Przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, dzięki czemu będą wyraziste w smaku. Odstaw na 15 minut. Następnie osusz plastry ręcznikiem papierowym.
 - Posiekaj pietruszkę, a oliwki pokrój na połówki. Posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą naczynie żaroodporne. Następnie wyłóż je plastrami bakłażana, a na nich ułóż oliwki.
 - Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalej składniki w naczyniu żaroodpornym,
 - Wierzch zapiekanki posyp natką pietruszki. Później rozsmaruj równomiernie ketchup na powierzchni i pokryj pokruszonym serem fetą. Włóż danie do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
 


 (234 głosów, średnia: 4,54 z 5)