Bakłażanowa zapiekanka z fetą
Czas przygotowania dania: Bakłażanowa zapiekanka z fetą – 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki na danie: Bakłażanowa zapiekanka z fetą
- 600 g bakłażanów
- 3 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
- 1 szklanka śmietany 18%
- 200 g oliwek
- 1 opakowanie sera feta
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodny
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażana w Posyp je Przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, dzięki czemu będą wyraziste w smaku. Odstaw na 15 minut. Następnie osusz plastry ręcznikiem papierowym.
- Posiekaj pietruszkę, a oliwki pokrój na połówki. Posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą naczynie żaroodporne. Następnie wyłóż je plastrami bakłażana, a na nich ułóż oliwki.
- Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalej składniki w naczyniu żaroodpornym,
- Wierzch zapiekanki posyp natką pietruszki. Później rozsmaruj równomiernie ketchup na powierzchni i pokryj pokruszonym serem fetą. Włóż danie do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.