Bakłażan i cukinia – na dietę, detoks i jako afrodyzjak

Smaczna i zdrowa propozycja na letni posiłek? Przygotuj wyśmienite, obfitujące w witaminy dania z bakłażana i cukinii!

 Grillowane warzywa Tarsmak

Bakłażan – zdrowy, modny i smaczny

Występuje pod wieloma nazwami – oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna czy bakman. Co ciekawe, z botanicznego punktu widzenia jest owocem – jagodą. Bakłażan posiada wiele zalet – oprócz tego, że jest niskokaloryczny (zawiera 90% wody!), obfituje w wapń, potas i błonnik. Może być uznany za kwintesencję zdrowego odżywiania się również z innych powodów: ma właściwości detoksykacyjne, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawia również przemianę materii, a także obniża poziom cholesterolu. Czy trzeba dłużej namawiać do tego, by stał się częstym elementem naszego menu?

Cukinia – podczas diety i detoksu

Nie sposób policzyć ile ma odmian. Jedno jest pewne – niesie w sobie dużo zdrowia. Podobnie jak bakłażan, składa się w 90% z wody, co sprawia, że jest niskokaloryczna (w 100 g zaledwie 15 kcal). Ponadto odkwasza organizm, więc gdy potrzebny jest detoks, warto wprowadzić ją do jadłospisu. Jak wiele jest odmian tego warzywa, tak wiele ma witamin: B1, B2, PP, C i składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor czy żelazo. Interesujące jest również to, że nawet kwiaty cukinii są jadalne!

Bakłażan i cukinia w parze z…?

Wiemy już, że warto jeść te warzywa, ale jak najlepiej je przyrządzić? Można zrobić to na wiele sposobów – wydrążyć środek, nafaszerować mięsem mielonym, papryką i upiec, przygotować na grillu, zrobić leczo, czy traktując jako przekąskę po prostu podgryzać między posiłkami. Świetnie sprawdzą się również w sałatce, makaronie, a nawet na pizzy. Z tymi warzywami w kuchni nie trzeba się ograniczać! Potrawom z cukinii i bakłażana warto nadać charakteru, by stały się bardziej wyraziste w smaku. Idealnym dodatkiem do warzyw przygotowywanych na ruszcie będzie pikantny sos piri-piri marki Tarsmak lub sos tatarski, a do sałatek i makaronów sprawdzi się sos czosnkowy– mówi Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak, oferującej szeroki wachlarz sosów, ketchupów i majonezów.

Zucchini halves stuffed with minced meat

Bakłażan i cukinia – afrodyzjaki na wyciągnięcie ręki

Warto korzystać z wyjątkowości tych warzyw, również ze względu na ich szczególne właściwości. Pamiętajmy o tym, że są to afrodyzjaki – jak małże czy szampan, z tą różnicą, że ich zakup jest mniej obciążający dla portfela. Bez oporów warto więc kulinarnie eksperymentować, tworząc wyjątkowe potrawy. Grzeszyć w tak zdrowy sposób można do woli – to oferują nam teraz te niskokaloryczne, a przede wszystkim smaczne warzywa.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (160 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  12 sierpnia 2014 08:40

    Rozpoczął się sezon na bakłażany i cukinię i warto z tego korzystać jak najczęściej.

    Odpowiedz
  2. martucha180  12 sierpnia 2014 18:23

    Akurat mam w domu cukinię… Uwielbiam placki z cukinii!

    Odpowiedz
  3. bbo  12 sierpnia 2014 20:22

    A ja często robię faszerowana cukinię. Prawie taką jak na zdjęciu 😀

    Odpowiedz
  4. as_sa  31 sierpnia 2014 16:47

    Kolejne sezonowe warzywa za którymi wprost przepadam

    Odpowiedz
  5. Olejnik  19 czerwca 2015 19:58

    trzeba spróbować

    Odpowiedz
  6. Agata Ciecka  25 lutego 2016 09:09

    Taka faszerowana cukinia to jedna z najlepszych rzeczy na świecie 😀
    Na prawdę polecam spróbować 🙂 bo nie dość ze zdrowa to jeszcze pyszna 👍

    Odpowiedz
  7. monicitia  26 czerwca 2016 18:20

    Uwielbiam cukinię…z grilla jest przepyszna.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany