Bakalie na imprezie!
Na karnawałowej imprezie nie może zabraknąć pysznych i oryginalnych przekąsek. Suszone owoce i orzechy to wyśmienita propozycja dla wszystkich, którzy cenią różnorodność smaków i uwielbiają dzielić się nimi z najbliższymi.
Sezon na karnawałowe szaleństwo trwa. Dwoimy się i troimy, aby zaserwować gościom nie tylko fantastyczną zabawę ale też oryginalne przekąski – koniecznie smaczne i sycące. Wszechobecne chipsy czy paluszki ustępują powoli miejsca zdrowszym łakociom, np. bakaliom. Im wyższej jakości, tym smaczniejsze. Które z nich warto uwzględnić w imprezowym menu? Obowiązkowo idealnie chrupiące orzechy – zarówno laskowe, jak i włoskie, migdały oraz dorodne morele. Podane nie tylko w potrawach, ale jako karnawałowe przysmaki, na pewno znajdą wielu zwolenników. I co warto podkreślić – są kopalnią cennych wartości odżywczych i minerałów. Jakich?
W morelach znajdziemy dużo potasu, błonnika, żelaza oraz witaminy A i C. Posiadają także beta-karoten, który odpowiada za kondycję skóry, zapobiega jej starzeniu się i dlatego nie bez powodu dodawany jest do różnego rodzaju kosmetyków do pielęgnacji ciała. Beta-karoten zwany inaczej prowitaminą A, przeciwdziała też powstawaniu trądziku, stąd też zalecany jest osobom borykającym się z tą mało komfortową przypadłością.
Migdały natomiast są źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Zawierają duże ilości witamin w postaci magnezu, żelaza, wapnia, potasu fosforu czy protein. Mają jeszcze jedną zaletę – obecna w migdałach witamina E, jako silny antyoksydant opóźnia starzenie się komórek ciała, dodatkowo zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału serca oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
I orzechy – dzięki swoim składnikom poprawiają pamięć, dbają o serce, a dzięki dużej dawce nienasyconych kwasów, olejów i witaminy E obniżają ciśnienie, zmniejszają ryzyko cukrzycy i korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy i nerwowy. Działają także przeciwzapalnie.
Nawet podczas spotkań ze znajomymi możemy połączyć przyjemne z pożytecznym. Bakalie, niegdyś rarytas dodawany głównie do świątecznych potraw i wypieków, stają się coraz popularniejszą pozycją w kategorii przekąsek, jako alternatywy dla tych mniej zdrowych przysmaków.
Więcej informacji: www.bakalland.pl