Babka ziemniaczana z serem żółtym

Babka ziemniaczana to znane i tradycyjne danie na Podlasiu. Poznaj ten sprawdzony przepis z dodatkiem sera. Zachwycisz się tą recepturą!

Babka ziemniaczana z serem żółtym

Fot. MSM Mońki

Składniki na danie: Babka ziemniaczana z serem żółtym

  • – 400 g sera Gouda MSM Mońki
  • – 1,5 kg ziemniaków
  • – 150 g boczku wędzonego parzonego
  • – 150 g kiełbasy wędzonej
  • – 3 jajka
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • – 1 łyżeczka kurkumy
  • – sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.

Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszki „keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Spróbuj także:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (290 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...