Babka ziemniaczana z serem żółtym

Babka ziemniaczana to znane i tradycyjne danie na Podlasiu. Poznaj ten sprawdzony przepis z dodatkiem sera. Zachwycisz się tą recepturą!

Babka ziemniaczana z serem żółtym

Fot. MSM Mońki

Składniki na danie: Babka ziemniaczana z serem żółtym

  • – 400 g sera Gouda MSM Mońki
  • – 1,5 kg ziemniaków
  • – 150 g boczku wędzonego parzonego
  • – 150 g kiełbasy wędzonej
  • – 3 jajka
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • – 1 łyżeczka kurkumy
  • – sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.

Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszki „keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Spróbuj także:

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią Czas przygotowania dania - aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią: 60 minut Ilość osób: 4 Sposób przygotowania: łatwe   Składniki: pierś z kurczaka - 2 sztuki Przyprawa do kurczaka

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (269 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aromer0209  31 marca 2016 11:40

    ciekawy przepis

    Odpowiedz
  2. Joanna007  31 marca 2016 11:56

    Oj, Redakcja nie wspiera w wiosennym oczyszczaniu organizmu;p Babki ziemniaczanej nigdy nie jadłam chociaż zawsze miałam chęć spróbować. Myślę, że kiedyś wypróbuję powyższy przepis.

    Odpowiedz
  3. efffciaa  31 marca 2016 13:55

    Za boczkiem to ja akurat nie przepadam 🙂 Ale jeśli chodzi o pozostałe składniki z miła chęcią zjem , a boczek mogę zastąpić na przykład gotowanym filetem z kurczaka 🙂

    Odpowiedz
    • Wusia  31 marca 2016 21:36

      Boczek musi być, bo inaczej babka będzie sucha jak wiórek.

      Odpowiedz
    • efffciaa  12 stycznia 2023 19:11

      Boczku nie lubię i choćby mnie ktoś nie wiem jak przekonywał to się nie skuszę …. Ja zamiast boczku dodaję filet z kurczaka zanurzony w oliwie – efekt podobny , ale za to jaki smak 😉

      Odpowiedz
  4. martucha180  31 marca 2016 16:30

    Babki ziemniaczanej z serem żółtym nigdy nie jadłam. Przepis musze podsunąć cioci, bo ona jest rodzinną specjalistką od babek ziemniaczanych 🙂

    Odpowiedz
  5. nataliaa  31 marca 2016 17:06

    nigdy o takim przepisie nie słyszałam. 😀 już sama nazwa mnie zaciekawiła.. kto wie? może kiedyś wykorzystam go w swojej kuchni i wypróbuję.

    Odpowiedz
  6. Melrose  31 marca 2016 17:42

    Fajna na obiad 🙂

    Odpowiedz
  7. Żanett  31 marca 2016 18:57

    Ciekawe doznanie smakowe 🙂

    Odpowiedz
  8. Jaworka  31 marca 2016 19:07

    Myślę że będzie to bardzo smaczne i teraz po świętach jest wędzony boczek i kielbaska to może warto wypróbować ten przepis myślę że chętni na to też się w domu znajdą

    Odpowiedz
  9. macierzanka  31 marca 2016 19:25

    Z takiego przepisu babki ziemniaczanej nigdy nie jadłam,więc warto wypróbować.

    Odpowiedz
  10. Agnieszka  31 marca 2016 21:14

    Bardzo ciekawy i apetyczny przepis. Babka na zdjęciu prezentuje się całkiem apetycznie z chęcią wypróbuję ten przepis. Z całą pewnością jest to potrawa syta i można się nią najeść.

    Odpowiedz
  11. Wusia  31 marca 2016 21:35

    Bardzo lubię babkę ziemniaczaną, robię ją z boczkiem,ale pomysł na wzbogacenie jej żółtym serem uważam za godny uwagi i przy najbliższej okazji wypróbuje.

    Odpowiedz
  12. jastinka  1 kwietnia 2016 13:16

    Nigdy nie próbowałam babki ziemniaczanej, a przepis brzmi smacznie i prosto, więc może warto go wypróbować.

    Odpowiedz
  13. lilkawodna  1 kwietnia 2016 18:26

    Ja uwielbiam babkę zirmniaczana. Robiłam już Kilka rązy ale bez sera. W takiej wersji jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie wypróbować.

    Odpowiedz
  14. bbo  2 kwietnia 2016 12:05

    Ziemniaki + żółty ser. Wszystko razem zapieczone. No nie wiem, trudno sobie wyobrazić. Przywykłam do tradycyjnej babki, którą w moim rejonie nazywa się „bugajem”.

    Odpowiedz
  15. Aneta  3 kwietnia 2016 14:25

    Nie jadłam nigdy babki ziemniaczanej 🙂

    Odpowiedz
  16. Bella11  4 kwietnia 2016 20:39

    Pyszne , proste i smakuje wyśmienicie z kwaśną śmietaną . Zapomniane przepisy na babki ziemniaczane , a nasze mamy nieraz ratowały nimi wątły budżet.

    Odpowiedz
  17. stokrotkapolna  14 listopada 2016 07:25

    Łatwe w przygotowaniu, nigdy takiej babki nie jadłam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany