Babka ziemniaczana z serem żółtym
Babka ziemniaczana to znane i tradycyjne danie na Podlasiu. Poznaj ten sprawdzony przepis z dodatkiem sera. Zachwycisz się tą recepturą!

Fot. MSM Mońki
Składniki na danie: Babka ziemniaczana z serem żółtym
- – 400 g sera Gouda MSM Mońki
- – 1,5 kg ziemniaków
- – 150 g boczku wędzonego parzonego
- – 150 g kiełbasy wędzonej
- – 3 jajka
- – 3 ząbki czosnku
- – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- – 1 łyżeczka kurkumy
- – sól, pieprz, majeranek do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszki „keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Spróbuj także:

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią
ciekawy przepis
Oj, Redakcja nie wspiera w wiosennym oczyszczaniu organizmu;p Babki ziemniaczanej nigdy nie jadłam chociaż zawsze miałam chęć spróbować. Myślę, że kiedyś wypróbuję powyższy przepis.
Za boczkiem to ja akurat nie przepadam 🙂 Ale jeśli chodzi o pozostałe składniki z miła chęcią zjem , a boczek mogę zastąpić na przykład gotowanym filetem z kurczaka 🙂
Boczek musi być, bo inaczej babka będzie sucha jak wiórek.
Boczku nie lubię i choćby mnie ktoś nie wiem jak przekonywał to się nie skuszę …. Ja zamiast boczku dodaję filet z kurczaka zanurzony w oliwie – efekt podobny , ale za to jaki smak 😉
Babki ziemniaczanej z serem żółtym nigdy nie jadłam. Przepis musze podsunąć cioci, bo ona jest rodzinną specjalistką od babek ziemniaczanych 🙂
nigdy o takim przepisie nie słyszałam. 😀 już sama nazwa mnie zaciekawiła.. kto wie? może kiedyś wykorzystam go w swojej kuchni i wypróbuję.
Fajna na obiad 🙂
Ciekawe doznanie smakowe 🙂
Myślę że będzie to bardzo smaczne i teraz po świętach jest wędzony boczek i kielbaska to może warto wypróbować ten przepis myślę że chętni na to też się w domu znajdą
Z takiego przepisu babki ziemniaczanej nigdy nie jadłam,więc warto wypróbować.
Bardzo ciekawy i apetyczny przepis. Babka na zdjęciu prezentuje się całkiem apetycznie z chęcią wypróbuję ten przepis. Z całą pewnością jest to potrawa syta i można się nią najeść.
Bardzo lubię babkę ziemniaczaną, robię ją z boczkiem,ale pomysł na wzbogacenie jej żółtym serem uważam za godny uwagi i przy najbliższej okazji wypróbuje.
Nigdy nie próbowałam babki ziemniaczanej, a przepis brzmi smacznie i prosto, więc może warto go wypróbować.
Ja uwielbiam babkę zirmniaczana. Robiłam już Kilka rązy ale bez sera. W takiej wersji jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie wypróbować.
Ziemniaki + żółty ser. Wszystko razem zapieczone. No nie wiem, trudno sobie wyobrazić. Przywykłam do tradycyjnej babki, którą w moim rejonie nazywa się „bugajem”.
Nie jadłam nigdy babki ziemniaczanej 🙂
Pyszne , proste i smakuje wyśmienicie z kwaśną śmietaną . Zapomniane przepisy na babki ziemniaczane , a nasze mamy nieraz ratowały nimi wątły budżet.
Łatwe w przygotowaniu, nigdy takiej babki nie jadłam.