Babka ziemniaczana z serem żółtym
Babka ziemniaczana to znane i tradycyjne danie na Podlasiu. Poznaj ten sprawdzony przepis z dodatkiem sera. Zachwycisz się tą recepturą!
Składniki na danie: Babka ziemniaczana z serem żółtym
- – 400 g sera Gouda MSM Mońki
- – 1,5 kg ziemniaków
- – 150 g boczku wędzonego parzonego
- – 150 g kiełbasy wędzonej
- – 3 jajka
- – 3 ząbki czosnku
- – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- – 1 łyżeczka kurkumy
- – sól, pieprz, majeranek do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszki „keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Spróbuj także: