Babka z kawałkami czekolady i advocaatem

babka-z-czekolada-i-ajerkoniakiemPotrzebne składniki :

• 250 g miękkiego masła

• 250 g mąki pszennej

• 150 g gorzkiej czekolady

• 250 g cukru pudru

• 1 cukier waniliowy

• szczypta soli

• 4 jajka

• 8 g proszku do pieczenia

• 150 ml Advocaatu Dalkowski

Wasze przepisy: Babka cytrynowa

Wasze przepisy: Babka cytrynowa

Składniki - Babka cytrynowa: Ciasto: 25 dag margaryny 22 dag cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli 5 jajek 30 dag mąki pszennej 12 dag mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 8 dag orzechów

Sposób przyrządzenia:

Czekoladę łamiemy na drobne, ale dość duże kawałki. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrami i solą na gładką, kremową masę. Kolejno wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę na przemian z ajerkoniakiem. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy czekoladę. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy z kominem o średnicy ok. 25 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w 175°C przez 55-60 min.

Taka wersja świątecznej babki z pewnością zaskoczy niejednego łasucha. Może wybierze ten kawałek ciasta zamiast mazurka wielkanocnego

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (155 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  19 marca 2014 16:10

    Narobiliście smaka!

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  19 marca 2014 18:36

    Piękna wielkanocna baba:-)

    Odpowiedz
  3. bbo  19 marca 2014 19:36

    Wygląda pospolicie, a smakiem się wyróżnia.

    Odpowiedz
  4. efffciaa  4 marca 2016 22:01

    Bardzo fajny , ciekawy i prosty przepis . Musze go koniecznie wypróbować w mojej kuchni . Może tak na wielkanoc zrobię nietypową babkę ? Byli by zachwyceni 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany