Babka z kawałkami czekolady i advocaatem

Gdy szukasz klasycznego przepisu na pyszną babkę, wypróbuj ten! Jest łatwy, szybki i przyjemny, a babka pyszna.

babka-z-czekolada-i-ajerkoniakiemPotrzebne składniki :

• 250 g miękkiego masła

• 250 g mąki pszennej

• 150 g gorzkiej czekolady

• 250 g cukru pudru

• 1 cukier waniliowy

• szczypta soli

• 4 jajka

• 8 g proszku do pieczenia

• 150 ml Advocaatu Dalkowski

Sposób przyrządzenia:

Czekoladę łamiemy na drobne, ale dość duże kawałki. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrami i solą na gładką, kremową masę. Kolejno wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę na przemian z ajerkoniakiem. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy czekoladę. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy z kominem o średnicy ok. 25 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w 175°C przez 55-60 min.

Taka wersja świątecznej babki z pewnością zaskoczy niejednego łasucha. Może wybierze ten kawałek ciasta zamiast mazurka wielkanocnego

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (223 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...