Babka piaskowa przepis na dwukolorową babę wielkanocną

Bakalland_Baba-wielkanocna-z-orzechami

Oto babka piaskowa w wersji dwukolorowej babki wielkanocnej z orzechami włoskimi, którą możesz piec nie tylko na święta wielkanocne razem z mazurkami

Składniki na: dwukolorową babę wielkanocną z orzechami włoskimi

  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki soku z cytryny
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland

Sposób wykonania:

Masło ucieramy z cukrem w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy kolejno: 1 jajko i 3 żółtka. Nie przestajemy mieszać. Do gotowej masy dolewamy sok z cytryny. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do miski z masą. Jajka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, dodajemy posiekane orzechy włoskie. Bardzo delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/3 ciasta i mieszamy je z kakao. Przy przelewaniu ciasta do formy, pamiętajmy aby robić to na przemian: raz ciasto ciemne, raz jasne. Widelcem robimy zygzaki w cieście. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.

Inny przepis na babkę z orzechami:

Wielkanocna babka czekoladowa z migdałami i orzechami

Wielkanocna babka czekoladowa z migdałami i orzechami

Poziom trudności dania - Wielkanocna babka czekoladowa z migdałami i orzechami: wyżej średni Składniki na ciasto- Wielkanocna babka czekoladowa z migdałami i orzechami: Ciasto: 250 g miękkiego masła 200 g brązowego cukru 20 g cukru

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (293 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Melrose  17 marca 2016 10:09

    Mniam 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  17 marca 2016 10:51

    Trochę jak zebra w foremce do babki 🙂

    Odpowiedz
  3. bbo  17 marca 2016 12:09

    Prosta, pyszna i bez niej nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy!

    Odpowiedz
  4. Margaretkaw  17 marca 2016 14:21

    Uwielbiam takie babki, zawsze goszczą na moim stole w Wielkanoc, robię w różnych smakach i z wieloma kolorami polewy 🙂

    Odpowiedz
  5. efffciaa  17 marca 2016 14:52

    Super przepis , uwielbiam ciasta ucierane , z całą pewnością zrobię taką babkę , pewnie nie tylko na święta , ale i na co dzien , jak mnie ochota na słodkie najdzie .

    Odpowiedz
    • efffciaa  27 stycznia 2023 14:59

      Moje chłopaki pokochały to dwukolorowe ciasto . Często robię je w formie babki , ale jeszcze częściej na prostokątnej blaszce – znika w mgnieniu oka 😉

      Odpowiedz
  6. gosiaczka18  17 marca 2016 15:24

    oj tak zaczna sie wypieki

    Odpowiedz
  7. nataliaa  17 marca 2016 16:08

    w babkach jestem słaba.. 😀 przekaże przepis mamie, najlepsze rozwiązanie. 😀

    Odpowiedz
  8. Żanett  17 marca 2016 16:16

    Robię z bardzo podobnego przepisu. Babka na Wielkanoc musi być 🙂

    Odpowiedz
  9. IwonaLFC  17 marca 2016 17:31

    Babka jest nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych. W moim domu przygotowuje się jednak zazwyczaj wersję cytrynową. jednak takie urozmaicenie w postaci warstwy kakaowej na pewno mogłoby tylko wzbogacić jej smak 🙂

    Odpowiedz
  10. Wusia  17 marca 2016 19:45

    Fajny przepis ,ale ja na święta wolę babę drożdżową. Ten przepis nie jest skomplikowany, bez tzw zawijasów ,szybki, a babka bardzo efektowna i jak sądzę smaczna.

    Odpowiedz
  11. macierzanka  17 marca 2016 20:11

    Łatwy i fajny przepis,rzeczywiście wygląda jak zebra.

    Odpowiedz
  12. nuczka  17 marca 2016 22:08

    Babka piaskowa przepis na dwukolorową babę wielkanocną… super babeczka, święta tuz,tuż babka musi być, wygląda bardzo smacznie i musi kapitalnie smakować 😉

    Odpowiedz
  13. Uśmiechnij się :)  17 marca 2016 22:48

    U mnie tę babkę się zawsze gotowało 😉 Zawsze mieliśmy problem czym obciążyć pokrywkę, żeby foremka nie uciekła bokiem 🙂 Oj było kombinowania. Ale mimo to uwielbiam to ciasto, ma niepowtarzalny smak, aromat i zawsze będzie mi się kojarzyć ze świętami z rodziną.

    Odpowiedz
  14. Aneta  18 marca 2016 22:46

    Jeszcze nie robiłam sama babki, może w tym roku się skuszę 🙂

    Odpowiedz
  15. Anita  21 marca 2016 22:12

    już mi ślinka cieknie. Babki wręcz uwielbiam, chyba będę próbowała znów zrobić 😀

    Odpowiedz
  16. lilkawodna  27 marca 2016 17:34

    Babka bardzo fajna. Sama upiekłam podobną.

    Odpowiedz
  17. Patriszia  27 marca 2016 21:07

    Właśnie zajadam się pyszną babką wielkanocną 🙂 Nie ma świąt bez babki 🙂 Uwielbiam babki wielkanocne w każdej wersji 🙂 Przestawiony przepis wykorzystam w przyszłym roku 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany