Babka piaskowa przepis na dwukolorową babę wielkanocną

Bakalland_Baba-wielkanocna-z-orzechami

Oto babka piaskowa w wersji dwukolorowej babki wielkanocnej z orzechami włoskimi, którą możesz piec nie tylko na święta wielkanocne razem z mazurkami

Składniki na: dwukolorową babę wielkanocną z orzechami włoskimi

  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki soku z cytryny
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland

Sposób wykonania:

Masło ucieramy z cukrem w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy kolejno: 1 jajko i 3 żółtka. Nie przestajemy mieszać. Do gotowej masy dolewamy sok z cytryny. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do miski z masą. Jajka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, dodajemy posiekane orzechy włoskie. Bardzo delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/3 ciasta i mieszamy je z kakao. Przy przelewaniu ciasta do formy, pamiętajmy aby robić to na przemian: raz ciasto ciemne, raz jasne. Widelcem robimy zygzaki w cieście. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.

Inny przepis na babkę z orzechami:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (295 głosów, średnia: 4,65 z 5)
loading... zapisuję głos...