Babeczki pomarańczowo-migdałowe z makiem i polewą

Babeczki_DIAMANT

Składniki na: Babeczki pomarańczowo-migdałowe  z makiem i polewą

Składniki na babeczki:

  • 80g Cukru drobnego DIAMANT
  • 1 pomarańcza
  • 100g mielonych migdałów
  • 30g maku niebieskiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Składniki na polewę:

  • 100g Cukru do polew DIAMANT
  • 10ml zimnej wody

 

Wykonanie przepisu

Obraną ze skórki pomarańczę gotować przez około 30 minut w wodzie. Następnie opłukać, wystudzić, rozciąć i wyciągnąć pestki. Całość zmiksować na gładką pulpę. 4 większe lub 6 mniejszych żaroodpornych foremek do babeczek natłuścić, spody wyłożyć krążkami papieru do pieczenia. Ramekiny umieścić w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, wypełnionym gorącą wodą do połowy wysokości foremek. W misce wymieszać mielone migdały z cukrem drobnym DIAMANT, proszkiem do pieczenia i makiem. Jajka lekko ubić i razem z pulpą pomarańczową i połączyć z suchymi składnikami. Masę rozłożyć do foremek, wierzch wygładzić, foremki przykryć arkuszem natłuszczonego papieru do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180°C. Wyciągnąć blaszkę, odstawić na 5 minut, po czym wyciągnąć babeczki, odwracając foremki. Ściągnąć papier do pieczenia z babeczek i przygotować polewę: cukier do polew DIAMANT połączyć z wodą. Śnieżnobiałą polewą ozdobić babeczki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (249 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  18 grudnia 2015 23:36

    Fajny przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Agnieszka  19 grudnia 2015 23:50

    Ciekawy

    Odpowiedz
  3. bbo  20 grudnia 2015 20:59

    Proste, a wyglądają bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  20 grudnia 2015 21:09

    Wyglądają pysznie.

    Odpowiedz
  5. Aneta  21 grudnia 2015 16:27

    Pięknie wyglądają i na pewno wspaniale smakują 🙂

    Odpowiedz
  6. Jaworka  24 grudnia 2015 18:03

    Łatwy i szybki przepis

    Odpowiedz
  7. Patriszia  27 grudnia 2015 21:55

    Mniam 🙂

    Odpowiedz
  8. efffciaa  11 października 2016 15:23

    Uwielbiam migdały , chociaż za ciastami , w których łączy się pomarańczę z migdałami specjalnie nie przepadam . Chociaż wyglądają całkiem smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  9. mama_kazala  7 grudnia 2016 11:24

    pychotka

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany