Babeczki Kokosowe – przepis wg Iny Garten
Składniki:
Babeczki:
340g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
400g granulowanego cukru
5 jajek XL w temperaturze pokojowej
1½ łyżeczki esencji wanilii
1½ łyżeczki esencji migdałowej
420g zwykłej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
240ml maślanki
400g słodzonego kokosa
Lukier:
450g serka kremowego w temperaturze pokojowej
340g niesolonego masła, temperatura pokojowa
1 łyżeczka esencji wanilii
½ łyżeczki esencji migdałowej
675g cukru pudru
Sposób Przyrządzenia – Babeczki Kokosowe
Podgrzej piekarnik do 160 stopni.
1) W misce miksera elektrycznego wyposażonego w łopatkę zmieszaj masło i cukier na wysokiej prędkości aż staną się lekkie i puszyste, około 5 minut. Przy niskiej prędkości dodawaj pojedynczo jajka, zeskrobując miskę po każdym jajku. Dodaj również ekstrakt wanilii i migdałów.
2) W oddzielnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W trzech częściach dodaj składniki i maślankę do ciasta. Mieszaj aż wszystko się połączy. Dodaj 7 uncji kokosa.
3) Wyłóż formę do muffinek papilotkami. Wypełnij każdą ciastem. Piecz przez 25 do 35 minut aż staną się brązowe a włożona wykałaczka wyjdzie czysta. Odstaw do schłodzenia przez 15 minut następnie postaw na stojaku.
4) W tym czasie zrób lukier. Mikserem na niskiej prędkości zmieszaj serek, masło oraz ekstrakty wanilii i migdałów. Dodaj cukier puder i mieszaj do gładkiej konsystencji.
5) Udekoruj babeczki lukrem i posyp kokosem.
Zobacz przepis na inne babeczki:
Przepis na babeczki kokosowe wg receptur Iny Garten można znaleźć w programie „Bosonoga Contessa”, który jest emitowany na Polsat Food Network.